Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august. Ce nu e bine să mănânci în această zi de sărbătoare cu cruce roșie

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, 29 august. Ce nu e bine să mănânci în această zi de sărbătoare cu cruce roșie

Pe 29 august este sărbătoare cu cruce roșie, și anume Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Credincioșii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima din acest an bisericesc, care se încheie pe 31 august. Noul an bisericesc va începe pe 1 septembrie. La fel ca în cazul altor sărbători cu cruce roșie, nu se muncește și nu se fac trebui casnice. În această zi se ține postul negru, iar credincioșii trebuie să se roage.

Se spune că nu trebuie să mănânci varză atunci când este această sărbătoare. Lui Ioan Botezătorul i-a fost tăiat capul pe varză de 7 ori, apoi a înviat.

De asemenea, potrivit credinței populare, se spune că nu e bine să folosești cuțitul în această zi. În schimb, totul se rupe cu mâna. Nu e bine să tai și să mănânci fructe și legume cu formă rotundă, cum ar fi pepenele.

În popor a mai fost menționată și începerea unui post, “de la cruce până la cruce”, care ținea până pe 14 septembrie, atunci când se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci. Postul nu apare în calendarul creștin, dar era ținut de cei care au săvârșit păcate grave.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, iar mama sa, Elisabeta, era descendentă a seminței lui Aaron. Prorocul Ioan s-a născut cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos.

Nașterea i-a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, care avea o slujbă la templu la acel moment. Zaharia nu a crezut ceea ce a vestit Gavriil, așa că a rămas mut până a fost pus numele fiului său.

Nu există informații despre o bună parte din viața Sfântului Ioan Botezătorul. Se știe doar că acesta s-a retras în pustiu, acolo unde a avut parte de multe nenorociri, până când i-a fost poruncit să înceapă să predice.

Sfântul Ioan Botezătorul a avut rolul de a pregăti poporul pentru venirea lui Iisus Hristos, precum și de a-L descoperii Lumi ca fiind Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

De ce i-a fost tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul
Capul sfântului a fost tăiat în timpul unui ospăț oferit de Irod de ziua sa de naștere, la cererea Irodiadei. La vremea respectivă, Sfântul Ioan Botezătorul era întemnițat la castelul lui Irod de la Maherus.

Sfântul l-a mustrat pe Irod cu privire la traiul său cu Irodiada, soția fratelui său. Pentru a se răzbuna, femeia a îndemnat-o pe fiica ei, Salomeea, care a dansat pentru invitați, să ceară capul Sfântului Ioan Botezătorul la schimb.

Se spune că cea care i-a luat capul și l-a îngropat în Ierusalim, într-un vas de lut, în muntele Eleonului, a fost Sfânta Ioana. A stat acolo până la vremea Sfinților Împărați Constantin și Elena, atunci când Sfântul Ioan Botezătorul a apărut în fața unor călugări, cerându-le să-l dezgroape.

Călugării aveau capul într-un sac, iar atunci când mergeau, au întâlnit un olar și i-au cerut acestuia să-l care. Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat din nou și l-a avertizat pe acesta să fugă din calea lor.

Olarul a ascultat, iar apoi a avut multe bucurii. Înainte de moarte, a pus capul într-o raclă și i l-a dăruit surorii sale. Racla a ajuns apoi în posesia lui  Eustatiu, un monah arian. Acesta locuia într-o peșteră, iar mult timp a susținut că poate face minuni.

A îngropat capul după ce a fost trimis în exil, iar în anul 452, peștera a luat foc. Aceea a fost a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.

În final, în timpul unei lupte împotriva sfintelor icoane, capul a fost îngropat la Comane. A rămas acolo până când a fost dus la Constantinopol de către Sfântul Ignatie.

Stirea anterioara

O nouă metodă de plată în Kaufland! Se întâmplă din toamnă

Stirea Urmatoare

AJOFM Botoșani pregătește prima Bursă a locurilor de muncă din anul 2024. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.