Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți. Ce rugăciune trebuie să spui

Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiți. Ce rugăciune trebuie să spui

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Sfântul Mina este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 11 noiembrie. S-a născut în Nakiyos, în apropiere de Memphis, în prima jumătate a secolului al III-lea. Este sfântul care îi ocroteşte pe cei păgubiţi şi îi ajută pe cei nedreptăţiţi în procese sau pe cei ce au pierdut ceva ori au fost înşelaţi.

Rămâne orfan pe când era copil. Tatăl i-a murit când avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani după acesta.

Intră în armata imperială, însă, pe 23 februarie 303, când Dioclețian a emis primul edict de persecutare a creștinilor, părăsește armata și se retrage în deșert, dedicându-se vieții ascetice. Aici îl va întâlni pe Sfântul Macarie Egipteanul care îi va spune: „Ce cauți între cer și pământ, Mina, de unul singur? Locul tău este în mijlocul mulțimii, că să ia aminte toți la cuvintele și la faptele tale. Ai schimbat o haină de ostaș cu alta, atunci sfârșește pe câmpul de luptă, ca să inviezi ca un învingător fără sabie”.

Sfântul Mina împlinește cuvintele Sfântului Macarie, părăsește deșertul și ajunge în Cotyaeum, cel mai apropiat oraș de deșertul în care viețuise. Aici avea loc o serbare în cinstea zeilor. Sfântul Mina mărturisește că este creștin în fața celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat de soldați și dus înaintea prefectului Pyrrhus. Pentru că a refuzat să se lepede de credința în Hristos, i s-a tăiat capul.

Datorită unei minuni săvârșite de Sfântul Mina, creștinii văd în el și un ocrotitor al celor păgubiți.
La Biserica Sfântul Mina sunt 23 de clopote care pot cânta peste 1.000 de melodii

Moaştele Sfântului Mina se află în mai multe locuri din ţară. La ele vin să se închine mii de credincioşi. 4 Din anul 1874, Biserica Sfântul Mucenic Mina din Bucureşti păstrează fragmente din moaştele acestuia. 4 Credincioşii se pot închina la moaştele Sfântului şi în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. 4 Şi în Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcin, Suceava, sunt prezente două fragmente din moaştele Sfântului Mina.

Puţini ştiu că la Biserica Sfântul Mina există, din 2006, 23 de clopote care pot cânta peste 1.000 de melodii. Clopotele, turnate la atelierele Grassmaryt din Austria, sunt acţionate prin telecomandă, datorită unui sistem GPS conectat la satelit. De asemenea, şi ceasul de pe peretele clopotniţei este conectat la satelit, ele indicând întotdeauna ora exactă.

Ce rol au lumânările întoarse

În popor, data prăznuirii Sfântului Mina mai este cunoscută și drept Ziua tâlharilor. Și asta pentru că sfântul ajută la prinderea hoților și recuperarea pierderilor celor păgubiți. Toți cei aflați la necaz plătesc la biserică sărindare și acatiste. Însă cel mai important pare a fi ritualul lumânărilor întoarse. Numai lumânările sfințite, din biserică, din ceară curată, au efect. Unele persoane folosesc 3 sau 33 de lumânări, altele 40. În ziua respectivă se ține post negru și se citește Acatistul Sfântului Mina. Lumânările se aprind, apoi se lipesc de sfeșnice cu capătul arzând în jos, adică invers decât ar fi normal. Se crede că astfel se întorc gândurile dușmanilor, ursita și se recuperează pagubele. În unele zone ale țării, se practică acest ritual pe o perioadă îndelungată. Mai exact, vreme de 40 de zile, așa încât ultima zi să pice de ziua sfântului. Se începe cu aprinderea unei lumânări, în prima zi. Apoi, două, a doua zi, și tot așa, până la 40. Deși seamănă mai mult a practică păgână, a ritual vrăjitoresc, care nu are nimic de-a face cu credința creștină, mulți preoți acceptă acest ritual.

Rugăciune folositoare și grabnic ajutătoare către Sfântul Mina

„Preasfinte și întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primește această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri și grabnic folositor cu lacrimi fierbinți ma rog ție.

Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia și ticăloșia mea, vezi bubele și rănile trupului și sufletului meu! Mă rog ție, Sfinte Mina, grăbește-te a mă ajuta cu neincetatele și sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea, că știu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele și chinuri înfricoșătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu.

Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui?

Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine sa alerg la ajutorul tau,  să cred ca la orice facere de bine esti gata ajutător și grabnic folositor. Și eu acum, fiind scârbit și în pagubă, alerg către tine cu credință și cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ție, Sfinte și Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubașul și scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri.

Roagă-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”

Tot pe 11 noiembrie, se face pomenirea Sfântului Mucenic Victor, Sfântului Mucenic Vichentie, Sfintei Mucenițe Stefanida, Sfântului Teodor Mărturisitorul sau Studitul, egumenul Mănăstirii Studion, din Constantinopol.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani