ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Sărbătoare mare pe 15 decembrie: Ce nu ai voie să faci de Sf. Elefterie!

Sărbătoare mare pe 15 decembrie: Ce nu ai voie să faci de Sf. Elefterie!

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Biserica Ortodoxă îi praznuieste pe Sfântul Sfințit Mucenic Elefterie și pe mama acestuia, Sfânta Muceniță Anita în fiecare an pe 15 decembrie.

Sfântul Mucenic Elefterie eradin Cetatea Eternă, Roma. Încă de o vârstă foarte fragedă acesta rămâne orfan de tată și va ficrescut doar de mama sa, Antia, care fusese învățată despre tainele și credință creștină însuși de Sfântul Apostol Pavel. Iar Elefterie va învață Sfintele Scripturi după ce mama să îl va duce la episcopul Anichit.

Acesta din urmă îlva rândui pe Elefterie în ceața clericilor. Când împlinește 15 ani, Elefterie va fi hironit diacon, iar la 18 ani preot. Când ajunge la vârsta de 20 de ani, Sfântul va fi hironit ca episcop al Iliricului. Acesta va atrage foarte multe persoane la credința cea dreapta prin învățăturile și propovăduirea Mântuitorului. Din această cauză, împăratul Adrian va trimite soldații pentru a îl aduce în față acestuia, fapt care s-a și întâmplat.

Când se află în față împăratului, Sfântul își mărturisi credință în Hristos, spunând că Mântuitorul nostru este Dumnezeul tuturor. Din cauza acestui lucru Adrian ordona că Elefterie să fie supus la foarte multe chinuri, pe care sfântul le va îndură cu seninătate. La sfatul prefectului Coremon, împăratul ordona să fie făcut un cuptor care să aibă țepușe ascuțite și de o parte și de altă. La rugăciunea Sfântului Elefterie către bunul Dumnezeu, Coremon se umplu de Sfântul Duh, întrând astfel în cuptor mărturisind faptul că Iisus Hristos este adevăratul Dumnezeu. Acesta va ieși nevătămat din cuptor însă își găsește sfârșitul după ce îi este tăiat capul.

Mai apoi, Sfântul Elefterie va fi aruncat în cuptor, însă focul se stinse, iar el ieși nevătămat. Apoi Elefterie va fi legat de un cal tras de cai sălbatici. Dezlegat de îngerii trimiși de Dumnezeu, sfântul este dus într-un munte înalt unde va trăi cu animalele sălbatice care se îmblanzeau când Elefterie le vorbea cuvintele bunului Dumnezeu. Împăratul Adrian trimisese ostaşi pentru a-l captura însă sfântul, îndrumat de Hristos îi va boteza. Alături de aceștia, alți cinci sute de soldați au ajuns să creadă în Hristos. Ajungând totuși în față împăratului este ucis de doi ostași.

Mama lui Elefterie, Antia, a primit și ea cununa muceniciei prin sabie pe când își îmbrățișa și sărută fiul mort. Sursa: calendarulortodox.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani