Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Sărbătoare mare pe 1 octombrie! E cruce roșie. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Sărbătoare mare pe 1 octombrie! E cruce roșie. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Creștinii ortodocși sărbătoresc, pe 1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne.

Pe 1 octombrie anul 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată. La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O vad, Parinte, si ma minunez!”.

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie. Tradiții și superstiții:
- persoanele care se tund nu trebuie să arunce sau să ardă părul, fiindcă ar putea fi luat de vrăjitoare, care vor face farmece,
- gospodinele prepară plăcinte de post, cu mere sau dovleac,
- vitele trebuie stropite cu apă sfințită, pentru a fi ferite de boli pe timpul iernii.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani