Duminică, 1 septembrie, începe Anul Nou Bisericesc

Duminică, 1 septembrie, începe Anul Nou Bisericesc

Anul Nou Bisericesc Ortodox începe la 1 septembrie şi se încheie la 31 august, spre deosebire de Anul Nou Civil, care începe la 1 ianuarie și se încheie la data de 31 decembrie. Prin tradiţia moştenită din Legea Veche, care simboliza şi debutul Anului Civil la evrei, la 1 septembrie a început creaţia lumii şi, tot în această zi, Mântuitorul Iisus şi-a început activitatea Sa publică.

Atunci Iisus a intrat în Sinagoga evreilor din Nazaret. În prima zi a Anului Nou Bisericesc, în bisericile ortodoxe se oficiază slujba Te Deum-ului.

Semnificația Anului Nou Bisericesc
Sărbătorile Anului Nou Bisericesc reprezintă o sinteză, o istorie a lucrării împlinite de Dumnezeu în omenire şi cu omenirea. Mântuitorul Hristos S-a întrupat, S-a jertifit şi a înviat o singură dată, dar în fiecare an bisericesc, credincioşii retrăiesc Naşterea, Jertfa, Moartea şi Învierea lui Iisus. Anul bisericesc este ca o carte vie, deschisă fiecărui creştin, este o altă Biblie care ne vorbeşte nouă, oamenilor, este o cale prin care noi putem vorbi şi conlucra cu Dumnezeu. În timpul Anului Bisericesc, sărbătorile fixate se succed, pe rând, într-o anumită ordine şi sunt o cale vie de legătură cu Dumnezeu. La fiecare sărbătoare, creştinii urcă, cu fiecare pas, treptele duhovniceşti prin care agonisesc har pentru sufletele lor.

Anul Bisericesc adună 12 sărbători împărătești
Anul Bisericesc este reprezentat de cele 12 sărbători închinate Domnului Iisus Hristos şi Maicii Domnului, numite Sărbători Împărăteşti. Totodată, pe parcursul Anului Bisericesc, creştinii îi prăznuiesc pe cei care şi-au jertfit viaţa ca mărturisitori ai lui Iisus: Sfinţii Ierarhi, Apostolii, Mucenicii şi Pustincii. Prin lucrarea lor, Dumnezeu a zidit Biserica Sa. Toţi mărturisitorii în Hristos sunt mijlocitorii noştri înaintea lui Dumnezeu.

Sărbătorile Creştine au fost prevăzute şi anticipate de Dumnezeu Tatăl chiar din Vechiul Testament și nu au fost stabilite de oameni.

În ziua Anului Nou Bisericesc este prăznuit Sfântul Simeon Stâlpnicul
În prima zi a Anului Bisericesc, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, cel care a petrecut 47 de ani pe un stâlp pentru a sta izolat și nimeni să nu-l atingă. Pe acest stâlp, Sfântul a zidit o chiliuță strâmtă unde petrecea în post și rugăciune. Aceasta a fost calea aleasă de Sfânt pentru a birui ispitele, agonisind astfel harul Duhului Sfânt.

La 1 septembrie, în calendarul orthodox este sărbătorit Sfântul Simion Stâlpnicul, cel care susţine cerul şi pământul, stând pe un stâlp înalt. Simion Stâlpnicul este patronul vânturilor şi poate produce cutremure. De aceea, oamenii îi respectă ziua de teamă că sfântul se poate supăra şi le poate dărâma casele sau îi poate îmbolnăvi.

Sfântul Simeon Stâlpnicul (390-459, prăznuit pe 1 septembrie, s-a născut într-o familie de țărani, în satul Sis, din Asia Mică. El a părăsit casa părintească la vârsta de 18 ani și a îmbrățișat viața monahală la mănăstirea Eusebona, apoi s-a mutat la Telanissos, unde a trăit ca anahoret (călugăr care dorea să trăiască sub cerul liber, izolat). Sfântul Simeon Stâlpnicul a fost începătorul unei practici necunoscute până la el: se ruga zi și noapte de la înălțimea unui stâlp.

De ce a primit numele de "Stâlpnicul"
Sfântul Simeon a înățat un stâlp pe care a zidit o chiliuță. Aici el petrecea în post și rugăciune. La stâlpul unde se ruga Sfântul Simion veneau oameni de pretutindeni, bogați și săraci, împărați sau robi. Tradiția spune că sfântul îi ajuta pe toți cei care veneau la Stâlpul Său: el le alina durerile, le vindeca bolile, îi povățuia ce trebuie să împlinească sau îi certa pe cei care nu credeau în lucrurile corecte. Tot el a convins-o pe împărăteasa Eudoxia să creadă în ortodoxie.

Anul Bisericesc începe cu un praznic închinat Maicii Domului
Începutul Anului Bisericesc are, de asemenea, un praznic închinat Maicii Domnului: Naşterea Maicii Domnului, aceea prin care se împlineşte mântuirea oamenilor. Ea l-a născut pe Hristos, Răscumpărătorul păcatelor noastre. Sfinţii Părinţi spun că Anul Nou Bisericesc simbolizează “prelungirea Întrupării şi vieţii Mântuitorului”.

Anul Bisericesc se încheie cu două praznice făcătoare de minuni
Anul Bisericesc se încheie cu un praznic dedicat Adormirii Maicii Domnului, sărbătorit pe data de 15 august şi altul dedicate Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul (pe 29 august), cel mai mare proroc care a pregătit poporul pentru venirea lui Mesia. La aceste praznice, renumite ca făcătoare de minuni, credincioșii se roagă pentru împlinirea unor dorințe.

„După Legea Veche în această zi de 1 septembrie a început creaţia lumii şi tot acum a început activitatea publică a Mântuitorului Iisus. Anul Nou Bisericesc simbolizează o corelare dintre viaţa spirituală şi natura înconjurătoare: Sfârşitul Anului Bisericesc pe 31 august reprezintă perioada de coacere a roadelor pământului, iar de la 1 septembrie, Anul Nou Bisericesc începe cu adunarea roadelor. De asemenea, la sfârşitul Anului Bisericesc se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, iar prima sărbătoare din Anul Nou Bisericesc începe cu Naşterea Maicii Domnului (8 septembrie), cea care L-a adus pe Mântuitorul nostru pe pământ", ne spune părintele Valentin Fotescu, Doctor în Teologie, preot la Biserica Sfânta Vineri Nouă din Bucureşti (B-dul Nicolae Titulescu).
Tradiţii populare în ziua Anului Nou Bisericesc
În legătură cu intrarea creștinilor în Anul Nou Bisericesc, tradiţia populară anticipează câteva aspecte legate de starea vremii:
Aşa cum va fi vremea în prima zi a Anului Nou Bisericesc, pe 1 septembrie, aşa va fi tot anul:
Dacă dimineaţa va fi ploaie, primăvara va fi ploioasă;
Dacă la amiază este vreme frumoasă, urmează o vreme bună tot anul;
Dacă toată ziua va fi ploioasă sau soare, anul va fi ploios sau secetos;
Dacă în prima zi a Anului Nou Bisericesc vremea este posomorâtă, urmează o toamnă capricioasă, iar gospodarii nu-şi pot aduna recolta la timp.
Dacă tună în data de 1 septembrie, tradiţia spune că va fi o toamnă lungă.

La 1 septembrie este sărbătorit Sfântul Simeon Stâlpnicul
La 1 septembrie, în calendarul orthodox este sărbătorit Sfântul Simion Stâlpnicul, cel care susţine cerul şi pământul, stând pe un stâlp înalt. Simion Stâlpnicul este patronul vânturilor şi poate produce cutremure. De aceea, oamenii îi respectă ziua de teamă că sfântul se poate supăra şi le poate dărâma casele sau îi poate îmbolnăvi.

Sfântul Simeon Stâlpnicul (390-459, prăznuit pe 1 septembrie, s-a născut într-o familie de țărani, în satul Sis, din Asia Mică. El a părăsit casa părintească la vârsta de 18 ani și a îmbrățișat viața monahală la mănăstirea Eusebona, apoi s-a mutat la Telanissos, unde a trăit ca anahoret ( călugăr care dorea să trăiască sub cerul liber, izolat). Sfântul Simeon Stâlpnicul a fost începătorul unei practici necunoscute până la el: se ruga zi și noapte de la înălțimea unui stâlp.

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

Alegerile bagă școlile în scenariul roșu! Ce au decis autoritățile

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.