Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ceremonii dedicate Zilei Eroilor în comuna Ibănești - FOTO

Ceremonii dedicate Zilei Eroilor în comuna Ibănești - FOTO

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Ziua Eroilor a fost marcată și în acest an în comuna Ibănești printr-un eveniment solemn care a avut loc la Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”.

Alături de administrația locală, reprezentată de Primarul comunei, ing. Romică Magopeț, s-au reunit în gânduri și simțiri, localnici și invitați deosebiți, dornici să acorde rezonanța istorică deosebită Zilei Eroilor.

Printre invitați s-au regăsit: Prof. Dr. Dumitru Vitcu, Prof. Mihai Vitcu, Asociația „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța” condusă de prof. Dr. Vasile Adăscăliței, Corul bărbătesc „Codrii Cosminului” condus de prof. Gheorghe Sadovei (Ucraina), Col. Pogoreanu Doru, Col. Porfireanu Gheorghe, Lt. Col. Doroftea Marcel, col. Suhăreanu Ioan, Mm. Cl. I Crudu Viorel , Președintele Asociației Cultul eroilor filiala Ibănești, pl. Maj. Lăcustă Constantin, pl. Maj. Păvăleanu Claudiu, pl. Maj. Topală Marius, mr. Topală Radu Cătălin, Mm. Ungureanu Marcel.

După oficierea Sfintei Liturghii, pr. Berechea Ovidiu, pr. Mihai Bogdan, pr. Foca Claudiu, alături de precucernicii părinți invitați de peste Prut, au săvârșit slujba de pomenire a eroilor neamului românesc care s-au jertfit pentru apărarea țării și întregirea neamului.

„(...)Înălțarea încoronează Mântuirea, iar Ziua Eroilor este culmea gloriei și culmea jertfei. Eroii sunt cei care au murit pentru pace și libertate. Astăzi îi sărbătorim pe eroi, astăzi sărbătorim istoria sufletului românesc, istoria eroismului legendar al românilor. În Biserica Ortodoxă Română s-a rânduit ca de Înălțare să fie pomeniți cei care au murit pentru credință, pentru patrie, demnitate, onoare. Astăzi, eroii vin și ne cer tuturor să dărâmăm egoismul, răutatea și dușmănia, ura, nedreptatea și tot ce ne desparte. Nu este suficient să ne aducem aminte de ei doar astăzi. Avem obligația să ne schimbăm să fim mai buni, să dăruim și să iertăm.

Astăzi cinstim memoria elitelor intelectuale și politice.

Astăzi îi cinstim pe cei care au transformat România într-o țară modernă, europeană, suverană și democratică. România este mândră de identitatea sa istorică!

Astăzi îi cinstim pe cei care au contribuit la înfăptuirea idealului național.

Avem obligația de a duce idealul mai departe, de a face o țară prosperă. Să facem proiecte care ne unesc și să ne respectăm mai mult. Avem obligația să vorbim de o lume nouă:
Un ideal nou de viață, plin de demnitate, cinste, iubire, istorie.
Astăzi, eroii ne cer să fie urmați pe calea muncii, adevărului și iubirii!” 
a menționat primarul comunei Ibănești, ing. Romică Magopeț.

După cuvinte importante, constituite în adevărate lecții de istorie, susținute de invitații deosebiți, fii ai satului ibăneștean, au urmat momente artistice emoționante, pregătite de elevii Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Ibănești, precum și de prietenii de peste Prut. Ceremonia de comemorare s-a încheiat cu premierea veteranilor de război și a văduvelor de veterani de război, precum și cu depunerea de coroane de flori la monumetele eroilor din comună.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani