Ce să faci de Moş Nicolae dacă vrei să-ţi meargă bine. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

Ce să faci de Moş Nicolae dacă vrei să-ţi meargă bine. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae

Ziua de 6 decembrie este închinată Sfântului Nicolae, vindecător și dăruitor de copii femeilor care vor să devină mame. De această sărbătoare sunt legate o serie de tradiţii, superstiţii şi obiceiuri pe care creştinii le respectă cu sfinţenie.

În fiecare an, pe data de 6 decembrie, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae. Acesta mai este cunosc ca Nicolae de Bari, Nicolae Minunantul sau Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Acesta a fost cunoscut ca fiind un drept credincios, cu o vastă cultură religioasă, dar şi ca un om de înaltă moralitate.

Sfântul Ierarh Nicolae a studiat la cele mai renumite şcoli ale vremurilor, pentru ca apoi să petreacă un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit şi preot sub îndrumarea unchiului său care era episcop.

Când părinţii acestuia au trecut la cele sfinte, Sfântul Nicolae nu şi-a dorit nimic din averea lăsată de către părinţi, astfel că acesta a împărţit-o pe toată oamenilor săraci.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ierarh Nicolae, din calendar ortodox 6 decembrie 2022
În tradiţja populară, ziua de Sfântul Nicolae este cea care marchează începutul iernii. Se mai spune că, pe 6 decembrie, este şi ziua în care moşul îşi scutură barba şi aşa începe şi prima ninsoare.

Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie. Cu grijă îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.

Conform tradiţiei, celor cuminţi, moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou.

În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, cerurile se deschid pentru muritori, care l-ar putea vedea pe Sfântul Nicolae aşezat în dreapta lui Dumnezeu.

La sate există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Potrivit tradiţie, spune că în această zi de sărbătoare nu se oferă drept cadou obiecte ascuţite, obiecte de culoare neagră, cravate, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce mare ghinion posesorului. Cei care vor oferi aceste daruri vor avea ghinion.

De Moş Nicolae se pot oferi, însă, figurine de turtă dulce sau nuci, acestea fiind un simbol al longevităţii. Totodată, de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se mai pot oferi dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simboluri ale sporului.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Nicolae. Sărbătoare în calendar ortodox, din 6 decembrie 2022
„Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae!
Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene.

Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre.

Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!".

Stirea anterioara

Obligatoriu de la 1 ianuarie pentru toți acești pensionari: actul pe care trebuie să-l depună la ANAF

Stirea Urmatoare

Ianis Hagi: „Vrem să ne calificăm!”. Promisiunea că România se va bate de la egal la egal cu orice echipă la EURO 2024

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.