Bilanțul zilei de 14 iulie privind verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor cu dizabilități

Bilanțul zilei de 14 iulie privind verificarea centrelor rezidențiale destinate persoanelor cu dizabilități

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a convocat în această dimineață o ședință de lucru cu membrii comisiilor de verificare a centrelor rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și celor destinate copiilor. 

În cadrul întâlnirii au fost analizate rezultatele verificărilor realizate vineri, 14 iulie 2023 și au fost stabilite măsurile organizatorice și de coordonare pentru eficientizarea acțiunilor de control care vor avea loc astăzi. 

La ședința de lucru au participat reprezentanți ai următoarelor instituții și autorități: 

- Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani
- Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Botoșani
- Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani
- Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor Botoșani
- Direcția de Sănătate Publică a Județului Botoșani
- Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani
- Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani.

În urma verificărilor efectuate ieri, 14 iulie 2023, la 7 centre rezidențiale autorizate, 4 de stat și 3 private, 1 destinat persoanelor vârstnice, 1 destinat persoanelor adulte cu dizabilități și 5 destiante copiilor, au fost identificate mai multe nereguli:

- nereguli pază, neimplementarea cerințelor minimale pe categorii de unități-IPJ; 
- lipsă copii contracte individuale de muncă la centru, buletin PRAM expirat , lipsa evaluări de riscuri pentru S.S.M., lipsă instrucțiuni proprii și plan de prevenire și protecție, lipsă autorizație pentru electrician, semnalizare SSM incompletă, fișa postului nu conține răspunderi privind SSM pentru lucrători-ITM;   
- lipsă dotări/lipsă informare/lipsă cântar bucătărie -CJPC;  
- o unitate se află în procedură de reautorizare sanitară, ASF neputând fi acordată deoarece sursele proprii de apă sunt nepotabile la corpurile de cazare (unitatea este racordată la sistemul centralizat de apă potabilă, dar nu este definitivat contractul cu operatorul), la alt centru: dotare insuficienta cu materiale de curățenie și produse de dezinfecție; neasigurarea aerisirii corespunzătoare a spațiilor de cazare; nu există spațiu vestiar adecvat pentru personal; există porțiuni de de zidărie netencuită, (control nedefinitivat datorită faptului că reprezentanții fundației sunt din alt județ, nefiind prezenți în momentul controlului pentru a pune la dispoziție toate documentele necesare) - DSP;   
- încălcare norme prevenire/ stingere incendii, o locație neautorizată - ISU
- bloc alimentar situat la demisol  cu igrasie si mucegai, igiena necorespunzatoare in toate spatiile existente, fara asigurarea unui circuit functional si fara respectarea conditiilor de depozitare a materiilor prime depozitare neconforma  a produselor alimentare, alimente cu data durabilitatii minimale depasita/fara DDM - DSVSA. – S-a emis o Ordonanță de interzicere a activității de preparare a meniurilor, s-au distrus 43 de kg produse de origine non animală și s-a sechestrat, în vederea redirecționării către SNCU, o cantitate de 8,4 kg produse de origine animală.
- parte din dormitoare neaerisite, miros ințepător, lista cu meniul neactualizată, meniu posibil perisabil, fiind gătit în avans -AJPIS.      

În timpul verificărilor efectuate, vineri, 14 iulie 2023, reprezentanții instituțiilor care fac parte din comisia mixtă de control au aplicat următoarele măsuri:
- 4 amenzi – cuantum total: 17.000 lei
- 39 avertismente
- Total sancțiuni: 43

La nivelul județului Botoșani funcționează 68 de centre rezidențiale autorizate destinate persoanelor vârstnice, persoanelor adulte cu dizabilități și copiilor, dintre care 57 finanțate din sistemul public și 11 private. Până acum au fost verificate 62 de centre, 52 finanțate din sistemul public și 10 private. 

Verificările se efectuează în baza atribuţiilor specifice fiecărei instituții, în perioada  10.07.2023-16.07.2023, cu posibilitatea prelungirii activității până la finalizarea verificării tuturor unităților de profil existente la nivelul județului Botoșani. 

Activitatea comisiilor mixte este coordonată de către Corpul de control al Prefectului din cadrul Instituţiei Prefectului-judeţul Botoşani.

Stirea anterioara

TRAGIC! Elevul unei școli din Dorohoi a ieșit cu prietenii la scăldat, dar totul s-a terminat tragic

Stirea Urmatoare

Lege pentru românii care au camere de supraveghere. Este obligatoriu la casă și la bloc

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.