Cât alcool avem voie să bem, de fapt. Noile studii schimbă regulile jocului

Cât alcool avem voie să bem, de fapt. Noile studii schimbă regulile jocului

Cât alcool avem voie să bem, ca să rămânem, cât de cât, sănătoși? Oamenii de știință par să schimbe regulile jocului și, din păcate, nu avem vești prea bune.

Știm cu toții că a bea prea mult alcool este rău pentru noi. Întrebarea este: ce înseamnă „prea mult”?

Încă din cele mai vechi timpuri ni s-a spus că vinul roșu are, în compoziția sa, antioxidanți, drept pentru care câteva pahare ar fi, aparent, „bune pentru sănătate”. Alte studii au sugerat că băutorii cu valori scăzute până la moderate sunt mai puțin susceptibili de a avea parte de un atac de cord, decât cei care evită cu totul să bea. Vinul este chiar inclus (cu moderație) în dieta mediteraneană, cunoscută ca fiind una dintre cele mai sănătoase de pe planetă.

Un nou studiu bazat pe un set de date obținut în Regatul Unit sugerează acum un lucru destul de trist: chiar și consumul mai mic decât cel recomandat în prezent este asociat cu un risc crescut de probleme cardiovasculare.

Alcoolul, bun în cantități mici sau dăunător?
„Așa-numita curbă în formă de J a relației boli cardiovasculare-consum de alcoo, care sugerează beneficii pentru sănătate în urma consumului scăzut – până la moderat – de alcool, este cel mai mare mit de când ni s-a spus că fumatul este bun pentru noi”, a declarat fiziologul cardiovascular Rudolph Schutte, de la Universitatea Anglia Ruskin.

Cu toate astea, există și o mică veste bună (un fel de excepție de la regulă): oamenii de știință au mai constatat că cei care beau vin în mod regulat, însă nu fac exces, în acest sens, au șanse de a fi mult mai sănătoși decât cei care nu beau alcool deloc, atunci când vorbim despre bolile cardiovasculare.

Nu același lucru se poate spune, însă, și despre consumatorii de alcool care preferă berea sau băuturile spirtoase. În cazul acestora, indiferent de cantitatea ingerată, există șanse reale ca obiceiul să afecteze starea de sănătate într-un mod ireversibil.

Trebuie menționat că cei care consumă alcool în mod regulat, se află în topul deceselor anuale.

Așadar, moderația și prevenția ar putea să fie cei mai buni medici pe care i-ați putea avea.

Stirea anterioara

Două hectare de vegetație uscată cuprinse de un incendiu - FOTO

Stirea Urmatoare

Accident! Două mașini s-au izbit în comuna Hilișeu Horia – FOTO

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.