Cine are dreptul să meargă în fața cozii. Persoanele care au prioritate prin lege

Cine are dreptul să meargă în fața cozii. Persoanele care au prioritate prin lege

Cozile sunt unul dintre lucrurile sensibile pentru români. Nu de puține ori s-au iscat adevărate scandaluri pe această temă, așa că mulți se întreabă cine are dreptul să meargă în fața cozii din punct de vedere legal?

O lege relativ nouă, din octombrie 2023, spune că gravidele și persoanele însoțit de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casierii, ghișee și casele de marcat din cadrul magazinelor, instituțiilor, farmacii sau altele.

Prioritate la coadă - cine are dreptul să meargă în față
Femeile gravide și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani sunt categoriile de persoane care au prioritate la casieriile și ghișeele din instituțiile publice și private.

Asta înseamnă că, atunci când se află la o coadă, aceste persoane au dreptul să meargă în față pentru a fi servite mai repede. Acest lucru se aplică în locurile unde nu există ghișee sau case speciale pentru aceste categorii de persoane, în care ele pot merge direct fără să aștepte la coadă.

De asemenea, instituțiile publice și private au obligația de a afișa în locuri vizibile, lângă casieriile sau ghișeele lor, informații despre această prioritate, astfel încât toată lumea să știe cine are dreptul să meargă în față.

În plus, în parcările aparținând instituțiilor publice și private, există locuri speciale pentru mașinile utilizate de către femeile gravide și persoanele însoțite de copii mici.

Aceste locuri sunt rezervate pentru a le oferi acestor persoane acces mai ușor și mai comod la serviciile de care au nevoie.

Iată ce spune legea:
„Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani au prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate. Se acordă prioritate la casieriile/ghișeele/casele de marcat ale instituțiilor publice, precum și la serviciile oferite de acestea femeilor gravide, precum și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepția cazurilor în care în instituțiile publice există casierii/ghișee/case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”.

Ce amenzi riscă cei care nu acordă prioritate
Legea este clară în ceea ce privește acordarea priorității femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii mici în fața casieriilor și ghișeelor. Orice persoană care este martoră directă a încălcării acestei legi are dreptul să sesizeze autoritățile competente.

Conform prevederilor legii, nerespectarea acestor reguli constituie contravenții și se sancționează după cum urmează:

Nerespectarea prevederilor referitoare la acordarea priorității, cu amendă cuprinsă între 200 de lei și 1.000 de lei.

Încălcarea obligațiilor privind amenajarea, rezervarea și/sau semnalizarea locurilor de parcare, cu amendă între 2.000 de lei și 10.000 de lei.

Folosirea fără drept a locurilor de parcare destinate femeilor gravide și/sau persoanelor însoțite de copii mici, cu amendă între 2.000 de lei și 10.000 de lei.

Așadar, nu doar cei care nu respectă prioritatea acestor persoane la cozi primește amendă, ci și entitățile publice sau private care amenajează/rezervă sau semnalizează locurile speciale de parcare pentru aceste categorii de persoane.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor sunt de competența personalului de control al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru faptele contravenționale referitoare la acordarea priorității, iar pentru încălcările privind locurile de parcare, aceste atribuții revin ofițerilor și agenților de poliție din cadrul Poliției Române și polițiștilor locali.

Sumele obținute din aplicarea amenzilor merg la bugetul de stat conform prevederilor legii.

În plus, entitățile publice și private au obligația de a pune în aplicare dispozițiile legii în termen de 6 luni de la data intrării acesteia în vigoare.

Stirea anterioara

Obiceiuri alimentare care ne fac mai sănătoși

Stirea Urmatoare

Mai sunt câteva zile până când orașul Bucecea va îmbrăca haină de sărbătoare

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.