Se spune sau nu „la mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august

Se spune sau nu „la mulți ani” de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august

Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox. Mulţi români sunt în dilemă atunci când trebuie să ureze cuiva "la mulţi ani", întrucât există două sărbători religioase la 15 august și la 8 septembrie, destinate Maicii Domnului.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este foarte importantă pentru creştinii de pretutindeni.

Despre această sărbătoare nu găsim informaţii în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiţia Bisericii. Potrivit acesteia, Maica Domnului a fost anunţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă.

Mulţi români sunt în dilemă atunci când trebuie să ureze cuiva "la mulţi ani", întrucât există două sărbători religioase la 15 august și la 8 septembrie, destinate Maicii Domnului.

Semnificaţia numelui Maria
Maria este cel mai îndrăgit nume biblic feminin din România. Numele Maria este expresia purităţii, fiind numele purtat de mama Mântuitorului Iisus Hristos. 

În accepţiunea egipteană, numele Maria ar putea veni de la mry - iubit sau mr - iubire. În interpretarea latină, semnificaţia numelui Maria este stea de mare, iar în cea evreiască, semnificaţia numelui Maria este mare a amarăciunilor.

Fetele care poartă acest nume au o personalitate sclipitoare, debordantă şi sunt foarte ambiţioase, o caracteristică ce le-ar putea aduce şi eşecuri din cauza riscurilor nelimitate pe care şi le asumă.

De ce nu este păcat să spui La multi ani de Sfânta Maria
Se spune sau nu "la mulți ani" de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august? Este o întrebare la care mulţi dintre români nu ştiu răspunsul. După multe dileme, preoţii au venit cu o explicaţie în acest sens.

Aceştia susţin că nu este  greșit să urăm cuiva ”La mulți ani!”, întrucât trecerea la cele sfinte este un motiv de bucurie și nu de tristeție.

Moartea Maicii Domnului este, de fapt, mutare la viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: "Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. De aceea, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

Potrivit Sfintelor Scripturi, la Adormirea Maicii Domunului, trupul acesteia nu a cunoscut putrezirea, care vine după moarte și nu a rămas nici în mormânt.

Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Fecioara Maria a fost dusă de îngeri spre porţile Raiului, de unde se roagă de-a pururi pentru noi.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare, doar că anul acesta a picat sâmbăta, deci nu s-a putut beneficia de ea. În România, dar și în Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania, Adormirea Maicii Domnului este considerată o sărbătoare religioasă extrem de importantă.

Stirea anterioara

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE - Precipitaţii abundente, grindină şi vijelii în Grecia

Stirea Urmatoare

Peste 160 de sancțiuni aplicate de polițiști în ultimele 24 de ore și 9 permise de conducere reținute

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.