Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Traficul de persoane -un flagel ce nu ne lasă indiferenţi? - FOTO

Traficul de persoane -un flagel ce nu ne lasă indiferenţi? - FOTO

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Social

Fenomen de o gravitate încă neînţeleasă de societatea românească, traficul de persoane arată pe deplin hidoşenia pe care o poate atinge fiinţa umană. Provocarea unor tragedii fizice şi psihice cu efecte permanente, călcarea în picioare a oricăror valori şi norme morale nu înseamnă nimic pentru cei care au doar dorinţa nesăţioasă de a realiza un cât mai mare profit.

Victimele pot fi oricare dintre noi, indiferent de vârstă şi gen, copii, vîrstnici, sau tineri, copile sau bărbaţi în toată firea, pentru că fenomenul nu este atât de departe de noi pe cât credem. Judeţe apropiate botoşănenilor sunt în topurile locaţiilor de unde sunt racolate victimele traficului de oameni, Iaşii fiind unul dintre acestea. Apropiata Republica Moldova este principala sursă a traficului sub formă de exploatare sexuală din Europa, de aceea tragediile ar trebui să-i privească nu doar pe victime şi anchetatori ci pe oricare dintre noi.

Acestea sunt direcţiile în care s-au derulat în această săptămână activităţile didactice dedicate luptei împotriva traficului de persoane în multe dintre liceele şi şcolile botoşănene. Informarea şi conştientizarea copiilor şi tinerilor privind dramaticul fenomen ce se derulează, în anumite forme inclusiv în Botoşani, au fost principalele obiective propuse de profesorii coordonatori. Au fost analizate situaţiile în care sunt expuşi copiii trimişi să cerşească, riscurile pe care şi le asumă botoşănenii care pleacă la muncă cinstită în străinătate dar se trezesc scalvi, sau tinerele ce ajung victime ale reţelelor de proxenetism.

La Şcoala Generală „Ştefan cel Mare” Botoşani copilaşii din clasele V-VII au înţeles, au compus mesaje către adulţii iresponsabili şi le-au transmis prin viul grai al fotografiilor. La Liceul de Arte „Ştefan Luchian” micii artişi dintr-a IX- a au realizat o expoziţie cu mesajele lor îmbrăcate în culoare şi grafică, arătând astfel că înţeleg numeroase aspecte ale tragediilor ce se petrec zi de zi în întreaga lume.
Marcarea zilei de 18 octombrie – Ziua internaţională a luptei împotriva traficului de persoane s-a făcut şi la Colegiul Naţional „A.T.Laurian”, unde bobocii de a IX-a au realizat mesaje – puzzle arătând că înţeleg şi că au şi ei un cuvânt de spus, în timp ce colegii din clasele mai mari au urmărit şi analizat materiale video, mărturii ale victimelor, documentare menite să evidenţieze adevărata dimensiune a fenomenului de „trafic de suflete”.

Seria de activităţi va fi analizată şi premiată chiar, de către Biroul Regional din Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, instituţia implicânu-se mai nou în agenda publică a judeţului Botoşani graţie proiectului „Reţea de Prevenire a Traficului de Persoane - Antitrafic Net Botoşani”, derulat de asociaţia CLARA din Dorohoi.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Social: Alte articole din Botosani