Lege adoptată de Parlament: Concediu și indemnizație pentru persoanele care îngrijesc bolnavii de cancer în vârstă de peste 18 ani

Lege adoptată de Parlament: Concediu și indemnizație pentru persoanele care îngrijesc bolnavii de cancer în vârstă de peste 18 ani

Asiguratul care îngrijeşte un pacient bolnav de cancer în vârstă de peste 18 ani beneficiază de concediu şi de indemnizaţie, prevede un proiect de lege adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, legislaţia în vigoare prevedea indemnizaţii şi concedii medicale doar pentru îngrijirea copilului bolnav de cancer.

„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient. Cuatumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform articolului 10", se menționează în proiect.

În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Bolnavii de cancer şi îngrijitorii lor vor beneficia de consiliere psihologică gratuită şi zile de concediu
Bolnavii de cancer vor beneficia gratuit de consiliere psihologică, iar persoanele care îngrijesc pacienţi oncologici primesc indemnizaţie, prevedea propunerea legislativă a senatorului PNL Nicoleta Pauliuc, intrată în iunie 2021 în circuitul legislativ.

Proiectul de act normativ menţionează că îngrijitorii pacienţilor oncologici vor avea şi ei dreptul la şedinţe gratuite de consiliere psihologică şi orice persoană va putea să-şi ia concediu medical dacă îl însoţeşte pe bolnavul asigurat, cu acordul acestuia, la intervenţii chirurgicale sau la efectuarea tratamentelor prescrise de medic. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.

Pacientul cu afecţiuni oncologice şi îngrijitorul acestuia vor beneficia de minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

Proiectul mai prevede că pot beneficia de concediu şi alocaţie părinţii care au un copil grav bolnav până la împlinirea vârstei de 18 ani şi nu 16 ani cât era până în prezent.

Indemnizaţia pentru îngrijirea pacienților bolnavi de cancer se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, precum şi şedinţele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

Indemnizaţia pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

„Această iniţiativă legislativă este un exemplu de bune practici prin care un proiect al unui parlamentar prinde viaţă în urma consultărilor cu actorii societăţii civile direct implicaţi în susţinerea bolnavilor de cancer. Rezultatul acestor discuţii este o iniţiativă care oferă sprijin concret pentru pacienţii oncologici şi pentru persoanele care au grijă de ei", a declarat senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, potrivit unui comunicat al Senatului transmis, miercuri.

Iniţiativa legislativă este în concordanţă cu Planul european de combatere a cancerului, lansat de Comisia Europeană la începutul acestui an, şi care prevede că "statele membre (ale Uniunii Europene) vor transpune integral Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, care introduce concediul de îngrijitor şi posibilitatea de a solicita formule flexibile de lucru"

Stirea anterioara

Memorialul Ipotești anunță activitățile pentru luna februarie

Stirea Urmatoare

Peste 500 de mașini controlate în cadrul unei ample acțiuni a polițiștilor botoșăneni

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.