Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Anunț important al Casei Județene de Pensii Botoșani, pentru persoanele pensionate anticipat

Anunț important al Casei Județene de Pensii Botoșani, pentru persoanele pensionate anticipat

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Social

Începând cu data de 23 noiembrie 2017 casa de pensii inregistreaza cererile pentru recalcularea pensiilor anticipate partiale pentru persoanele pensionate anticipat partial in perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016.

Legea nr. 216/2017 pentru completarea articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost publicată în Monitorul Oficial nr.908 din 20.11.2017 și se va aplica efectiv începând de joi, 23 noiembrie 2017.

Persoanele pensionate anticipat parțial în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 vor putea să solicite recalcularea pensiilor prin depunerea unei cereri in acest sens, fie direct la sediul casei de pensii, fie prin posta. Mai exact, este vorba de cei care au solicitat pensia anticipată parțială de la data intrării în vigoare a actualei legi a pensiilor și până la momentul schimbării modului în care se calculează aceasta. Precizam ca la data de 17 iulie 2016, modul în care este calculată pensia anticipată parțială a fost schimbat semnificativ, astfel că persoanele care au solicitat pensionarea de la acea dată au beneficiat și beneficiază in continuare de condiții mai avantajoase.

„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea noului mod de calcul mai avantajos. Recalcularea se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de Pensii. Precizez ca recalcularea va fi valabilă doar pentru persoanele care, până în luna depunerii cererii de recalculare, nu au îndeplinit condițiile de pensionare pentru limită de vârstă”, declara directorul Casei Judetene de Pensii Botosani, Cristina Elena ANTON.

Începând din 17 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Prin modificarea intervenita conform Legii nr.216/20.11.2017, acest procent de diminuare mai avnatajos se aplica si persoanelor pensionate anticipat partial anterior datei de 16 iulie 2016. Astfel:  

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare: Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare:
până la un an 0,50%
peste un an 0,45%
peste doi ani 0,40%
peste trei ani 0,35%
peste patru ani 0,30%
peste cinci ani 0,25%
peste șase ani 0,20%
între șapte și opt ani 0,15%

Până la data de 16 iulie 2016, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilea din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.

„Așadar, pensia anticipată parțială este calculată acum în funcție de anii munciți în plus față de stagiul complet de cotizare, în trecut fiind aplicată o diminuare a pensiei cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, indiferent de anii ce depășeau stagiul complet. În baza noului mod de calcul, pensiile anticipate parțiale vor fi mai mari decât cele stabilite în baza vechiului mod de calcul. Inițiatorii Legii nr. 216/2017 au motivat că măsura propusă are drept scop eliminarea diferențierii aplicate beneficiarilor de pensii anticipate parțiale, pentru restabilirea egalității de tratament”, declara directorul Casei Judetene de Pensii Botosani, Cristina Elena ANTON.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Social: Alte articole din Botosani