Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
PSD a prezentat proiectul de Buget pentru 2017

PSD a prezentat proiectul de Buget pentru 2017

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Politic

PSD reia modelul din guvernarea Ponta
PSD este singurul partid care a prezentat un proiect de buget pentru anul următor, care cuprinde toate măsurile și soluțiile prezentate alegătorilor în timpul campaniei electorale.

Președintele PSD, Liviu Dragnea a spus că proiectul de Buget a fost construit pe același model care și-a arătat deja viabilitatea în perioada 2012-2015, când au fost majorate salariile și pensiile, au fost reduse taxele, iar România a avut cea mai mare creștere economică din Europa.

În acest fel, PSD a dorit să mai dea o garanție românilor că tot ceea ce a fost prezentat în ultimele două luni urmează să fie realizat în anul următor.

Astfel, în Bugetul pe 2017, PSD mizează pe o creștere economică de 5,5%, ceea ce va însemna o creștere a Produsului Intern Brut până la 815,2 miliarde lei. Astfel veniturile totale la buget estimate de PSD vor fi de 253,7 miliarde lei, în timp ce cheltuielile prevăzute vor fi în cuantum de 275,6 miliarde, ceea ce înseamnă că deficitul bugetar va fi de 2,7%, sub pragul de 3% care indică eficiența economică.

Cele mai mari creșteri: salarii, pensii, sănătate și educație

PSD și-a propus ca cele mai mari sume să meargă la creșterile de salarii unde s-au prevăzut 8,8 miliarde lei pentru creșterea salariului minim la 1.450 lei și a salariului mediu pe economie la peste 3.100 lei. În aceste creșteri sunt incluse majorările de 15% de la 1 ianuarie pentru cei care lucrează în sănătate și educație, dar și o altă creștere, de la 1 iulie 2017, de 20% pentru toate categoriile de bugetari.

Pentru pensionari, PSD a prevăzut o creștere a Bugetului de pensii cu 4,4 miliarde lei, în care sunt incluse creșterea punctului de pensie de la 871 lei la 1.000 lei și a pensiei minime garantate de la 400 la 520 lei - măsuri care vor fi luate în primele 30 de zile de la instalarea guvernului.

La Sănătate, PSD intenționează să suplimenteze bugetul cu peste 5,4 miliarde lei, pentru creșteri de salarii, dotări spitale și asigurarea a câte o ambulanță în fiecare localitate.

La Educație, creșterea va fi de peste 5,3 miliarde lei, care include, pe lângă creșterile de salarii și investiții în construcția de creșe și grădinițe, reabilitarea școlilor care nu îndeplinesc condițiile de autorizare, precum și creșterea burselor studențești.

Sume mari sunt vizate și pentru Apărare, unde PSD alocă peste 2% din PIB, conform angajamentului față de NATO, în timp ce pentru Agricultură sunt alocate 3,3 miliarde lei, în special pentru investiții în irigații, sistem antigrindină dar și pentru creșterea subvențiilor. Transporturile primesc o sumă suplimentară de 4,8 miliarde lei, pentru construcția de autostrăzi, drumuri expres și căi ferate rapide.

Tăieri de peste 2 miliarde de la Parlament, Guvern, Finanțe

Bugetul PSD prevede și tăieri consistente din bugetele Parlamentului, Secretariatului General al Guvernului și de la Ministerul Finanțelor. De asemenea, vor fi reduceri la Ministerul Comunicațiilor și la Ministerul Energi


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Politic: Alte articole din Botosani