Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Vremea se schimbă radical în următoarele zile. Temperaturile scad cu 10 grade, vin ploi torenţiale

Vremea se schimbă radical în următoarele zile. Temperaturile scad cu 10 grade, vin ploi torenţiale

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Avem în față o săptămână cu o vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă, cu temperaturi de peste 30 de grade, dar situaţia se schimbă radical de duminică.

În unele zone din țară se vor înregistra și cu 10 grade peste normalul lunii septembrie. Meteorologii pun acest val de căldură pe seama uraganelor din Oceanul Atlantic. Episodul de vară, se va încheia sâmbătă, iar de duminică, temperaturile vor scădea brusc și vin ploile.

Este neobişnuit de cald afară pentru mijlocul lunii septembrie, însă nu este pentru prima dată când românii cauta răcoarea fântânilor sau a parcurilor în această perioadă. În urmă cu 72 de ani, tot pe vremea aceasta, în sudul ţării la Strehaia se înregistrau 43 de grade Celsius.

PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Vine toamna adevărată, se anunţă ploi în fiecare zi
Acum este atât de cald din cauza celor 3 uragane active în Oceanul Atlantic. Forţa lor împinge aerul fierbinte de deasupra Africii către latitudini nordice. Iar acest lucru a adus la noi în ţară o toamnă călduroasă: în vest ar trebui să fie acum 23 de grade, dar termometrele arată 30.

„Se va încheia repede, din 22 septembrie circulaţia aerului să fie nordică şi se va răci semnificativ pe vestul ţării.”, susţine meteorologul Mihăiță Pustiu. "Ne putem aştepta ca de la o zi la alta să fie diferenţe de 10 grade. De exemplu, sâmbătă în România ne aşteptăm la 28, 30 de grade, iar Duminică nu mai mult de 18 grade pe nord.”
Chiar dacă noi ne bucurăm acum de vremea frumoasă, climatologii ne atrag atenţia că efectul pe termen lung va fi unul dezastruos.

Roxana Bojariu, climatolog: „Se strică total echilibrul transferului de căldură şi umiditate. Între cuptorul ecuatorial şi frigiderul arctic era un echilibru natural îţi apar perturbaţii, valuri de căldură care vor dura mult. Ne putem aştepta iarna aceasta la episoade paradoxale să le zicem, dar în logica schimbării climei.”

Efectele se văd deja cu ochiul liber la Polul nord, unde pe timpul lunii iulie, a dispărut o suprafaţă de gheaţă cât jumătate din teritoriul României.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani