Reţetă de socată. Secretul gospodinelor din Banat

Reţetă de socată. Secretul gospodinelor din Banat

Este sezonul florilor de soc, iar gospodinele din Banat pregătesc în această perioadă a anului delicioasa socată. Florile de soc se găsesc atât în pieţe, cât si pe marginea drumului, mai ales în vestul ţării, în zonele de ses.

Pentru a prepara socata aveţi nevoie de 10 flori mari de soc, 10 litri de apă, 3 lămâi, 1 kg de zahăr (daca vreţi mai dulce puteţi pune chiar şi 1,25 kg) şi 10 boabe de orez, pentru fermentaţie.

Mod de preparare: cele zece flori de soc se pun într-un borcan, se adaugă apă şi lămâile tăiate felii.

Ar fi bine ca la două dintre lămâi să îndepărtaţi coajă galbenă, căci dă prea multă amăreala.

Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A două zi se pune zahărul şi boabele de orez şi se mestecă bine, se acopera borcanul şi se lasă la fermentat încă trei zile. În aceste trei zile compoziţia trebuie mestecată de cel puţin două ori pe zi.

Apoi siropul se strecoară printr-o sită deasă, se pune în sticle şi se depozitaza la frigider.

Socata se serveşte rece.

În loc de boabe de orez, unii oameni pun pur şi simplu drojdie, pentru a ajută fermentaţia. Dacă vreţi, puteţi să renunţaţi complet la aşa ceva. Băutură va ieşi mai puţin acidulată.

O altă varianta de reţetă prespune fierberea apei înainte de adăugarea în borcan.

Unii oameni adaugă un pumn de stafide în băutură. Sursa: Opinia Timişoarei

Stirea anterioara

A început să-şi renoveze casa, dar, când a dărâmat un perete, a descoperit grozăvia! - FOTO

Stirea Urmatoare

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice. Câți bani pot primi angajații

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.