Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Poți fi arestat pentru că ai condus beat, chiar dacă nu pornești motorul

Poți fi arestat pentru că ai condus beat, chiar dacă nu pornești motorul

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Un șofer român poate fi acuzat și chiar condamnat pentru conducere sub influența alcoolului sau a stupefiantelor, chiar dacă acesta nu a pornit motorul mașinii. Așa a decis recent Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în privința unui cetățean care a condus beat, deși – teoretic – nu a condus în adevăratul sens al cuvântului.

Potrivit unui comunicat de presă emis joi, 21 martie, de Înalta Curte, Decizia ICCJ nr. 6/2019 introduce următoarea precizare în legislație: „Acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie'.

A condus beat, fără să pornească motorul mașinii
Concret, această decizie a fost luată în cazul unei persoane aflate în stare de ebrietate care se afla la volanul unei mașini. Autoturismul aluneca de-a lungul unei pante, iar șoferul o controla doar cu ajutorul frânei și a volanului. Motorul nu era în funcțiune, iar conducătorul tocmai în acest detaliu și-a pus speranța că va scăpa nesancționat.

Totuși, ICCJ a hotărât definitiv că fapta persoanei respective se încadrează în definiția termenului „a conduce”, deoarece mașina se afla în mișcare.

Potrivit Codului Penal, conducerea pe drumurile publice sub influența alcoolului sau a drogurilor se sancționează cu închisoare de la unu la cinci ani sau cu amendă penală.

Odată ce decizia Înaltei Curți va fi publicată în Monitorul Oficial, respectarea acesteia va deveni automat obligatorie pentru toate instanțele de judecată. Sursa: avocatnet.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani