Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
O tânără a fost amendată pentru că a sesizat un posibil furt de lemne. „Mi se pare nedrept”

O tânără a fost amendată pentru că a sesizat un posibil furt de lemne. „Mi se pare nedrept”

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

În loc să fie răsplătită pentru simțul civic, o tânără din Iași a fost amendată pentru că a sesizat un posibil furt de lemne. Iulia Cojocea a verificat numărul de înregistrare al camion care ar fi putut transporta ilegal lemne cu ajutorul aplicației Inspectorul Pădurii și i s-a recomandat să sune la 112. Dorința de a semnala la Poliție un posibil caz de furt i-a adus ieșencei o amendă de 500 de lei.

Iulia Cojocea este angajata unei firme multinaționale din Iași. Tânăra de 29 de ani a povestit că mergea, la sfârșitul lunii octombrie, cu mașina către Pojorâta, judeţul Suceava. În apropiere de Câmpulung Moldovenesc a observat un camion încărcat cu lemne și a vrut să verifice transportul care i s-a părut suspect, informează Ziarul de Iași.

„Am verificat numărul respectiv pe aplicaţia Inspectorul Pădurii şi scria acolo că nu e nimic înregistrat pe numărul respectiv şi să contactez 112. Am sunat la 112 şi doamna respectivă a luat şi ea numărul pe care i l-am dat, l-a verificat în baza de date şi, de asemenea, mi-a zis că nu a găsit nimic înregistrat cu numărul respectiv şi că îmi face legătura cu Poliţia“, a precizat Iulia, pentru sursa citată. Tânăra a menționat că a discutat cu un reprezentant al Poliției din Câmpulung, care i-a spus că va face verificări la fața locului. Mai apoi, a fost sunată de Poliție pentru a-i fi cerute datele de contact.

„Am întrebat pentru ce are nevoie şi mi-a zis că trebuie să îmi trimită un răspuns oficial la sesizarea făcută. Zilele trecute am primit o recomandată de la Poliţia din Câmpulung în care se spune că am fost amendată cu 500 de lei pentru că am sesizat abuziv serviciul 112. Am sunat azi la Poliţia din Câmpulung şi mi-au zis că eu am verificat numărul de la capul de TIR, şi nu de la semiremorca care transporta lemne“, a mai povestit tânăra. Iulia Cojocea a mai sesizat posibile transporturi ilegale de lemne, inclusiv în Iași, însă niciodată nu a primit un răspuns referitor la plângerile sale.

„Oricum am să sun din nou, de fiecare dată când voi avea suspiciuni. Mi se pare nedrept că nu se încurajează acest lucru, şi mai ales în zona Suceava, unde sunt atâtea cazuri, şi când mergi pe acolo, toate pădurile sunt defrişate. Nu mi se pare corect să se spună că am ocupat abuziv serviciul 112, nu pot spune că am ţinut linia ocupată pentru ceva ce, nu ştiu, a fost total inutil. Chiar mi se pare nedrept“, a menționat tânăra.

Tânăra a aflat de la polițiștii din Câmpulung că proprietarii vehiculului au înregistrat transportul de lemne pe numărul de înmatriculare al semiremorcii și nu pe cel al capului de TIR pe care tânăra îl verificase cu ajutorul aplicației.

Acesta a fost motivul pentru care polițiștii din Suceava au amendat-o pe Iulia Cojocea cu 500 de lei, deși sancțiunile pentru folosirea abuzivă a serviciului 112 pornesc de la un simplu avertisment.

Tânăra este hotărâtă să conteste amenda în instanță.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Suceava au menționat că sunt frecvente astfel de cazuri întrucât oamenii verifică în aplicație numărul de înmatriculare al capului trăgător al vehiculului, iar avizul de transport este acordat pe numărul semiremorcii.

„La nivelul instituţiei s-a recomandat, în special unităţilor de mediul rural, să se ţină cont de aceste situaţii atunci când se aplică legea. Cu privire la cazul prezentat, se vor face verificări cu privire la modul de acţiune la eveniment. Din păcate, cu privire la sancţiunea contravenţională, singura îndrituită conform legii să schimbe cuantumul amenzii sau să o anuleze este instanţa de judecată. Am mai avut situaţii de genul acesta şi, în instanţă, li s-a dat prioritate apelanţilor“, a explicat Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

De aproape un an, Ministerul Mediului a lansat aplicația Inspectorul Pădurii prin care îi încurajează pe cetățeni să verifice numerele de înmatriculare ale vehiculelor care transportă lemne, sperând să identifice transporturile ilegale. Sursa: libertatea.ro


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani