Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ministrul Agriculturii a anunţat ciobanii câţi câini pot avea la stână

Ministrul Agriculturii a anunţat ciobanii câţi câini pot avea la stână

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, a anunţat, în exclusivitate la Realitatea TV, că în urma protestului ciobanilor, reprezentanţii crescătorilor de ovine, fermierii şi Ministerul Agriculturii au ajuns la o "soluţie agreată" cu privire la numărul de câini de la o stână.

Astfel, potrivit acestuia, ar urma ca la  stână să fie permişi până în 10 câini, în funcţie de dimensiunea turmei. Reamintim că potivi Legii Vânătorii, ciobanii trebuie să aibă un câine la turmele de la şes, doi câini la deal şi trei câini în zonele de munte.

„Eu am înţeles că exista o solutie care a fost agreată: pana în 10 caini pe stana, în functie de numărul de oi. Vânătoriii parlamenatri m-au avertzat că trebuie să fim atenţi la numarul de caini, pentru că un numar mare de caini afecteazea habitatul animalelor salbatice. Ar afecta vanatul. Exista pericolul ca numarul mare sa afecteze habitatul anumleleor salbaticelor care constitrue resursa cinegetica, a fost un sfat", a spus Achim Irimescu, la Prime Time News.

Protestul ciobanilor, în faţa Parlamentului

Mii de crescătorii de oi au protestat marţi, în faţa Parlamenului față de o lege recent adoptată de parlamentari care stabilește numărul exact de câini pe care îl pot avea la stână, în funcție de forma de relief unde merg cu turmele la păscut. Ciobanii sunt nemulțumiți și că noua lege le interzice să iasă la pășune între lunile decembrie și aprilie, ceea ce, spun ei, le-ar aduce pagube însemnate.Preşedintele Comisiei de Agricultură a anunţat că s-a semnat un protocol în favoarea ciobanilor, prin care prevederile celor două articole sunt modificate prin intermediul unei OUG emise de Guvern. Astfel, oierii au încheiat marți seara protestul din fața Palatului Parlamentului.

Irimescu, despre soluţia găsită: Ordonanţă pentru suspendarea aplicării unor articole

Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanță de urgență pentru că este o lege organică, dar se poate redacta o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Legea nu se poate modifica pentru că este o lege organică dar putem face o ordonanță de urgență prin care să se suspende aplicarea unor articole pentru o perioadă de timp. Sigur, ea poate fi contestată la Curtea Constituțională, dar până când contestă trece timpul. În noaptea asta colegii stau să termine și dimineață o avem pe masă nu știu dacă se va discuta mâine (miercuri n.r.) în Guvern, pentru că trebuie să o vadă și celelalte ministere. În orice caz cred că săptămâna viitoare este termenul cel mai realist", a precizat Irimescu. Sursa: realitatea.net

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani