Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ce nu știai despre Legislația Anvelopelor de Iarnă (P)

Ce nu știai despre Legislația Anvelopelor de Iarnă (P)

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : National

Cunoastem foarte bine faptul ca legislatiile din Romania sunt adesea confuze, interpretabile si pline de informatii complicate si deseori inutile – inclusiv legislatiile legate de autovehicule si accesoriile acestora.

Insa, dupa cum probabil bine stiti, odata cu inceperea sezonului de iarna intra in vigoare si ordonanta cu numarul 5 din 2011, sau dupa cum este cunoscuta publicului larg, legea anvelopelor de iarna. In continuare vom incerca sa sintetizam toate informatiile articolului de lege si sa va prezentam si eventuale solutii pentru anvelopele necesare autoturismele dumneavoastra.

Important este de notat ca sanctiunile aferente nerespectarii acestei legi se aplica nu de la o data anume, cum se crede adesea – conditia este aceea ca drumul sa aiba un aspect de iarna, respectiv fie inzapezit, fie inghetat sau sa prezinte polei. Daca cel putin una din aceste conditii este intalnita, montarea anvelopelor de iarna devine o obligatie, indiferent de luna in care ne aflam.

Exista doua categorii de anvelope ce pot fi montate pe timpul sezonului rece in tara noastra, respectiv anvelope de iarna, sau anvelope all-season, acestea fiind notate cu unul sau doua insemne:

    M + S ("mud and snow" sau noroi si zapada) – pentru anvelope care de regula pot fi montate si iarna – acest insemn este obligatoriu pentru a putea circula legal iarna;
    Muntele cu un fulg de nea (langa M + S) – este un marcaj optional, de regula intalnit la anvelopele special proiectate pentru conditii extreme de iarna, in principiu.

Daca anvelopele cu care rulati iarna nu prezinta cel putin marcajul M+S, riscati sa vi se suspende  imediat talonul masinii si sa fiti amendat cu pana la 2 100 de lei; pentru vehiculele de tonaj mare sau pentru cele utilizate la transportul in comun, amenzile pot ajunge chiar si pana la 12 000 de lei.

Si totusi, in mod obiectiv, de ce trebuie sa montam anvelope de iarna? Legislatia curenta are scopul de a creste siguranta pe drumurile publice pe conditii de iarna, iar anvelopele de iarna sunt special concepute pentru a servi acestui obiectiv:

-         Odata cu scaderea temperaturii sub valoarea de 7 grade Celsius, anvelopele de vara devin mai rigide, pierzandu-si mare parte din performanta, pe cand anvelopele de iarna isi pastreaza elasticitatea datorita amestecului de cauciuc din care sunt fabricate si implicit garanteaza o aderenta mai buna;
-         Anvelopele de iarna au un design special al benzii de rulare, care imbunatateste aderenta si manevrabilitatea in conditiile dificile de iarna;
-         De asemenea, distantele de franare si consumul de combustibil sunt la randul lor reduse;
-         Se imbunatateste comportamentul general al vehiculului pe carosabil, crescand nivelul de confort al pasagerilor.

Recomandam oricarui posesor de automobile sa consulte ofertele AnveloShop si AnvelopeMAG  pentru a isi achizitiona anvelope de iarna sau anvelope all-season de cea mai buna calitate si la cele mai mici preturi. In oferta puteti gasi - pe langa multe altele - produse precum:            

Ultima inovatie a binecunoscutului producator sud coreean Hankook este anvelopa de iarna Winter I*Cept RS2 W452 – evolutia modelului anterior, W442. Banda de rulare in forma de "V" a fost imbunatatita considerabil, crescand performantele pe drumuri inzapezite, inghetate sau cu polei. De asemenea, compozitia materialului din care este produsa anvelopa ajuta la scaderea consumului de carburant si a reducerii noxelor emanate.

De notat este ca aceasta anvelopa a fost conceputa special pentru turismele obisnuite, de dimensiuni mici si medii.

Din gama premium mentionam gama Winter Snowcontrol Seria III de la producatorul italian premium, Pirelli.

Aceasta anvelopa de iarna extrem de performanta beneficiaza de toate tehnologiile de ultima ora ale celor de la Pirelli in ceea ce priveste materialul de fabricatie: un cauciuc bogat in silicati ce confera flexibilitate anvelopei dar si tractiune si a manevrabilitate crescute in conditii de iarna.

In plus, banda de rulare speciala creste rezistanta anvelopelor la fenomenul de acvaplanare iar ranforsarile interioare confera stabilitate termica, facand anvelopa mult mai rezistenta la schimbarile de temperatura.  

O optiune viabila pentru cei ce doresc sa faca economie de bani si efort o reprezinta anvelopele all-season, produsul recomandat fiind cel al fabricantului japonez Falken, anvelopa pentru toate sezoanele AS200 Euro AllSeason.

Aceasta anvelopa all-season beneficiaza de tehnologiile de productie si design japoneze specifice tuturor anvelopelor din gama Falken, conferindu-i performante excelente in toate cele patru anotimpuri in aproape toate conditiile de drum (de notat este ca, totusi, aceste anvelope nu garanteaza aceleasi performante ridicate precum anvelopele de iarna in conditii extreme de sezon).

In concluzie, recomandarile si sfaturile noastre pentru echiparea cu anvelope in sezonul de iarna sunt:

·    Atat pentru a respecta legea cat si pentru a creste siguranta pe drumurile publice, montati-va anvelopele de iarna pe automobilul dumneavoastra;
·    Achizitionati-le din timp, chiar daca drumurile inca nu sunt dificile, pentru a beneficia de o oferta mai bogata, preturi ceva mai mici si evitarea aglomerarii la montarea acestora, atunci cand a venit zapada;
·    NU achizitionati anvelope second-hand sau reesapate - nu puteti cunoaste calitatea acestora in urma modului cum au fost stocate sau utilizate
·    Verificati marcajele de pe anvelope inainte de a le achizitiona - obligatoriu marcajul M+S pentru a fi autorizat a circula in sezonul rece in conditii de iarna
·    Verificati frecvent conditia in care se afla anvelopele pentru a incerca sa remediati din timp orice defecte sau probleme aparute;
·    Desi anvelopele de iarna cresc in mod cert gradul de siguranta in conditii de drum dificile, trebuie sa conduceti in continuare cu atentie pentru a evita accidentele.

Consultati oferta completa de anvelope de iarna la AnveloSHOP, accesand www.anveloshop.ro

ZiareBotosani.ro

National: Alte articole din Botosani