Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor cu Europe Direct Botoșani

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor cu Europe Direct Botoșani

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Local

În fiecare an data de 15 martie marchează Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor. Organizația Internațională a Consumatorilor a ales ca temă pentru anul 2018 „Crearea unei piețe online echitabile și sigure”.

Având în vedere dezvoltarea accelerată a acestui tip de comerț, ANPC România consideră că tema este de interes pentru consumatorii din România și va fi tema sub care se vor desfășura evenimentele din 15 martie anul curent cât și tema Concursului Național de protecția consumatorilor „Alege este dreptul tău”, ediția 2018.

În data de 17 martie, începând de la orele 9,30, la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Botoșani, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, va organiza faza județeană a Concursului național „Alege este dreptul tău” ediția 2018.

Asociația pentru Consumatori Botoșani (APC Botoșani) este partener tradițional al evenimentului. În cadrul întâlnirii, membri ai APC Botoșani – Centrul Europe Direct vor organiza o dezbatere cu tinerii participanți privind dubla calitate a produselor în estul și vestul Europei. Va fi lansat un chestionar în acest sens și va fi distribuită o fișă informativă elaborată de Comisia Europeană. Pentru participanți s-au pregătit premii constând în rucsacuri, șepcuțe, mingi și publicații proprii ale centrului Europe direct Botoșani cât și primite de la Comisia Europeană.

Astăzi, d-ra Maria Iacob, studentă la drept, o tânără reprezentantă a APC Botoșani – Centrul Europe Direct, a participat, ca delegat oficial, la dezbaterea „Drepturile în economia digitală: o provocare pentru consumatori”. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Biroul de Informare al Parlamentului European în România la sediul Biroului București.

În cadrul dezbaterii d-ra Maria Iacob a ridicat problema calității duale a produselor în vestul și estul Europei, o problemă care îi preocupă pe consumatorii botoșăneni. Ea a prezentat o fișă informativă elaborată de Comsia Europeană și un chestionar realizat pe baza acestei fișe de APC Botoșani – Centrul Europe Direct. Un răspuns la problema ridicată din Botoșani a fost oferit de dl Bogdan Marcel Pandelică, președintele ANPC.

Pornind de la o radiografie a comerțului on-line în România s-au mai dezbătut teme precum eliminarea blocajelor geografice în achizițiile on-line transfrontaliere, noul regulament privind protecția datelor cu caracter personal și eventualele modificări legislative necesare pentru o mai bună protecție a consumatorilor în cadrul pieței unice europene.

Parlamentul European a fost reprezentat de către deputații Cristian Preda (PPE), Maria Grapini (S&D) și Răzvan Popa (S&D).

De asemenea, printre vorbitori s-au numărat: Bogdan Marcel Pandelică, președintele ANPC, Irina Chirițoiu, directorul ECC România, și Florinel Ioan Chiș, directorul Asociației Române a Magazinelor Online. Au participat și reprezentanți ai procesatorilor plăților electronice și ai magazinelor virtuale.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani