Peste 90 de firme verificate în luna septembrie de inspectorii ITM Botoșani

Peste 90 de firme verificate în luna septembrie de inspectorii ITM Botoșani

În cursul lunii septembrie 2022, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate 98 controale la un număr de 98 angajatori, verificându-se totodată și cazurile de muncă nedeclarată.

Au fost constatate 77 deficienţe, pentru care au fost dispuse 77 de măsuri şi au fost aplicate 3 sancţiuni contravenționale, din care 1 avertisment și 2 amenzi în valoare de 6.000 lei.

În cadrul Compartimentului Contracte Colective de Muncă şi Monitorizare Relaţii de Muncă, în cursul lunii septembrie 2022, au fost eliberate 1847 de certificate/rapoarte cu informaţii extrase din baza de date gestionată de Inspecţia Muncii, 17 adeverinţe, în baza documentelor existente în arhiva inspectoratului de muncă, 56 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaţilor și un număr de 11 carnete de muncă aflate în gestiune şi neridicate de titulari în termenul legal.

Totodată au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 222 de registre electronice de evidenţă a salariaţilor.

În domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă, în cursul lunii septembrie 2022, s-au desfăşurat următoarele activităţi:
- au fost efectuate controale la un număr de 56 agenţi economici, au fost constatate 79  neconformităţi şi au fost dispuse 88 de măsuri, fiind aplicate 4 amenzi în valoare de 23.000 de lei și 77 avertismente;
- 3 evenimente au fost comunicate în această lună de către angajatori către inspectoratul teritorial de muncă;
- 4 evenimente au fost cercetate de angajatori și avizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă;
- au fost înregistrate 3 persoane accidentate în accidente de muncă, cu incapacitate temporară de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost: 
- lipsa verificării periodice a echipamentelor de muncă in conformitate cu reglementările tehnice din domeniu;
- neasigurarea verificării de către angajator a aplicării prevederilor legale SSM, inclusiv la utilizarea echipamentului individual de protecție; 
- lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională;
- neinstruirea lucrătorilor la angajare;
- lipsa planul de prevenire şi protecţie;
- neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic;
- angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor;
- angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către  ITM Botoşani, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Relaţii de Muncă în cursul lunii septembrie 2022 este de 29.000 lei.

Stirea anterioara

Activități dedicate spațiului derulate la Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani - FOTO

Stirea Urmatoare

Spectacol pentru pasionații de driftinguri în acest weekend la Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.