Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Perla ţiganilor din Botoşani, admisă la 5 universităţi de top din Marea Britanie

Perla ţiganilor din Botoşani, admisă la 5 universităţi de top din Marea Britanie

Categorie : Local

Perla Scripcariu este o tânără de 19 ani, de etnie romă, din municipiul Botoşani. Nu este căsătorită, nu are copii, nu cerşeşte, nu este analfabetă şi nu se zbate în mizerie, nu fură şi nici nu ghiceşte în palmă trecătorilor. Din contră, îi place să citească, să vizioneze documentare, să danseze, să cânte, să interpreteze, să scrie poezii, iar în această vară a absolvit bacalaureatul cu brio. Datorită mediilor mari din anii de studiu şi a rezultatului de la BAC, Perla Scripcariu, tânăra de etnie romă, a fost acceptată la cinci universităţi de prestigiu din Marea Britanie.

În spatele acestui succes stă, însă, o poveste fascinantă despre acceptare, lupta cu prejudecăţile şi condiţia socială, ambiţie şi multă muncă. ”Nu există soartă potrivnică. Există doar lipsă de ambiţie şi complacere într-un mediu care îţi pare mereu ostil”, spune Perla.

„Vai, a ieşit ţiganca la tablă, ştie ea mai bine!”

Perla s-a născut în 1996 într-o familie de romi lăieşi din municipiul Botoşani. A fost abandonată de mama naturală la doar câteva săptămâni. Tatăl a plecat în Germania să muncească. În mijlocul unei etnii blamate, avea toate şansele să ajungă o paria. A fost salvată de mătuşa ei, care i-a oferit o şansă şi căreia de atunci îi spune mamă. Se numeşte Petronia Scripcariu şi face parte din elita intelectuală a romilor botoşăneni, fiind absolventă de Litere şi profesoară de limba romani. Perla ne mărturiseşte că nu a privit niciodată, abandonul, ca pe un handicap. Din contră spune că a ambiţionat-o. Şi-a dorit mereu să înveţe. „Mereu mi-a placut să învăţ. Am fost bucuroasă că aveam de la cine să învăţ şi cum. Mi-a plăcut mereu să citesc. Am fost atrasă de cărţi de mică”, spune Perla Scripcariu. Nu şi-a ascuns niciodată originea, deşi a avut de luptat încă din copilărie cu prejudecăţile.

„M-am lovit de situaţii de genul acesta, discrimatorii aş putea spune, încă de când eram mică. Copii cu care mă jucam mă respingeau, spunând că sunt ţigancă. Chiar şi când aveam rezultate bune la scoală, erau remarci ironice de genul: ”Vai, a ieşit ţiganca la tablă, ştie ea mai bine!”. Ei se aşteptau ca fiind de etnie romă, să nu fie la acest nivel, să nu fac toţi ceilalţi. Dar lucruile acestea nu m-au doborât. Nu m-am închis în carapacea mea şi să mă justific că nu pot face lucrui fiindcă sunt discriminată. Din contră, m-au ambiţionat. M-au făcut să-mi doresc şi mai mult. Am muncit şi mai mult pentru ceea ce-mi doream”, spune Perla.

Perla Scripcariu, în ciuda prejudecăţilor, a fost un elev foarte silitor. După gimnaziu a ajuns să înveţe la unul dintre liceele de elită ale Botoşaniului, Colegiul Naţional „AT Laurian”. De-a lungul celor patru ani de liceu, a obţinut medii mari şi a reuşit să-şi construiască o reputaţie de elev foarte bun la învăţătură. A dat Bacul anul acesta şi a reuşit să obţină o medie generală de 8.61. Visul Perlei, încă din copilărie, a fost să urmeze o universitate în Marea Britanie. A aplicat şi, datorită rezultatelor ei, a fost acceptată în cinci centre universitare din Regatul Unit. „Pentru mine este un vis împlinit. Doream încă din gimnaziu să urmez cursurile universitare în Marea Britanie. Am muncit pentru asta, an de an. Ştiam bine ce vreau şi unde vreau. Anul acesta am urmat procesul firesc de aplicaţie şi în am fost acceptata la 5 universităţi: Birmingham, Portsmouth, Greenwich, Coventry şi Kent. Am vizitat Marea Britanie pentru a vedea toate universităţile şi pentru a mă hotărâ unde vreau să studiez mai depare şi chiar mi-au plăcut oamenii. Sunt foarte săritori”, spune Perla.

Activist pentru drepturile persoanelor defavorizate

Profilul pe care Perla Scripcariu doreşte să-l urmeze este Relaţii internaţionale, dar şi Ştiinţe Politice şi vrea să se implice pentru integrarea grupurilor defavorizate indiferent de etnie. „Lupta mea vreau să fie în acest domeniu social. Nu conteză etnia sau culoarea pielii, eu vreau să ajut acele categorii defavorizate să ajungă să se descurce singure, să poată face faţă cu succes provocărilor din cadrul unei societăţi. Bineînţeles, doresc să acord o atenţie specială romilor, să contribui la reprezentativitatea romilor, să îmbunătăţesc imaginea pe care aceştia o au, la integrarea lor în viaţa socială. Doresc să găsesc măsuri concrete pentru ajutorarea lor”, spune Perla Scripcariu. De altfel tânăra din Botoşani este un activist cu state vechi în problema integrării romilor şi a ajutorării persoanelor defavorizate indiferent de etnie.

A participat, în ultimii patru ani, la conferinţe naţionale şi internaţionale, având ca subiect drepturile omului sau politici de integrare. „Îmi doresc să întemeiez un ONG în Marea Britanie, prin care să fiu de folos persoanelor defavorizate. Şi aici mă refer la toate etniile, dar şi la politici de integrare, de coeziune eficiente şi cu efecte pe termen lung”, spune Perla.

„Romii au nevoie de modele”

Totodată, botoşăneanca spune că doreşte să-i determine pe tinerii romi să dea atenţie sporită şcolii. Aceasta spune că romii au nevoie de modele din sânul comunităţii, care să le arate că se poate şi altfel: „Romii au nevoie de modele, au nevoie să vadă că şi personele de etnie romă au făcut ceva bun, că au fost apreciate de majoritari. Mulţi romi trăiesc cu impresia că dacă sunt ţigan nu mă angajează nimeni, nu vorbeşte nimeni cu mine, nu sunt văzut bine. Romii trebuie să renunţe la acest fel de a gândi. Într-adevar este o provocare pentru orice tânăr de etnie romă fiindcă provine dintr-un grup cu o imagine proastă. Nu este usor să progresezi într-o societate cu astfel de concepţii. Dar eu am luptat pentru a obţine ceva de la viaţă. Nu m-am lăsat copleşită de sentimente de excluziune sau orice altceva Asta mi-am dorit sa fac , asta am facut, nu m-a abătut nimic de la drumul. Cred că de aici începe totul. Ambiţie, modele de urmat şi se va schimba totul”, precizează Perla. Citeste mai mult: adevarul.ro

ZiareBotosani.ro

Local: Alte articole din Botosani