Trimite stirea ta ! [email protected]

ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Veste bună pentru absolvenţii de clasa a XII-a. Vezi cum poţi intra la facultate fără Bacalaureat

Veste bună pentru absolvenţii de clasa a XII-a. Vezi cum poţi intra la facultate fără Bacalaureat

Categorie : Invatamant

Olimpicii, absolvenţi de liceu, pot intra la facultate fără admitere, pe locurile de la buget. Legea intră în vigoare din 29 mai.

Elevii care obţin în timpul liceului premii şi menţiuni la olimpiadele şcolare internaţionale vor putea să se înscrie la facultate, fără să mai participe la admitere, direct pe locuri la buget. Noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial marţi şi intră în vigoare de vineri, 29 mai.

Legea nr. 118/2015 privind modificarea art. 151 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 prevede că elevii de liceu care obţine premiile I, II, III sau menţiune la olimpiadele şcolare internaţionale au dreptul să se înscrie la facultate fără să participe la concursul de admitere. Se vor putea înscrie direct pe locuri la buget, la programe de licenţă, masterat sau doctorat.

Condiţia este să fie absolvenţi cu diplomă de liceu.

In prezent, Legea Educatiei stabileste doar ca institutiile de invatamant superior au posibilitatea de a oferi facilitati/conditii speciale la admitere pentru candidatii la studiile de licenta, daca acestia au obtinut in liceu distinctii la olimpiade scolare si/sau la alte concursuri nationale/internationale.

Practic, si aceasta prevedere va fi schimbata, in sensul ca institutiile de invatamant superior vor fi obligate sa acorde facilitati/conditii speciale la admitere pentru liceenii premianti. „In cadrul metodologiei proprii, institutiile de invatamant superior stabilesc facilitati sau conditii speciale referitoare la admiterea candidatilor la programe de studii universitare de licenta, care au obtinut in perioada studiilor liceale distinctii la olimpiadele scolare si/sau la alte concursuri nationale sau internationale", este precizat in actul normativ adoptat de parlamentari. Sursa: romaniatv.net

ZiareBotosani.ro

Invatamant: Alte articole din Botosani