Trimite stirea ta ! [email protected]
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Incendiul dezastruos de lângă Kiev a provocat o puternică poluare. Avem motive de îngrijorare?

Incendiul dezastruos de lângă Kiev a provocat o puternică poluare. Avem motive de îngrijorare?

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : International

După ce miercuri a fost înregistrată o nouă explozie la rafinăria de lângă Kiev, pompierii ucraineni au decis să folosească autospeciale care împroaşcă spumă.

Informaţia a fost diseminată de serviciul de presă al Ministerului Situaţii Excepţionale ucrainean şi a fost preluată de RBC.

PUBLIKA.MD notează că flăcările au izbucnit la rafinăria din raionul Vasilkov din regiunea Kiev încă luni seara, iar în dimineaţa zilei de marţi a fost observată o explozie de proporţii. Până la acest moment, se ştie că cinci oameni au murit, iar 12 au fost răniţi în urma incendiului de la depozitul de combustibil din preajma capitalei Ucrainei.

Cinci rezervoare petroliere continuau să ardă, miercuri, a anunțat șeful Serviciului pentru Situații de Urgență al Ucrainei, Mykola Cecetkin, adăugând că se pregătește un nou 'atac cu spumă', cu ajutorul extinctoarelor, în după-amiaza zilei de miercuri.

Echipele de salvare din Ucraina au decis, miercuri, să folosească tancuri modificate pentru a stinge incendiul gigantic izbucnit luni seara la un depozit petrolier de lângă Kiev și care a provocat o puternică poluare în zonă, informează AFP.

„S-a decis să fie utilizate tancuri de pompieri, pentru a facilita accesul” la focarele de incendiu, a anunțat, la rândul său, ministrul de interne ucrainean, Arsen Avakov.

Este vorba de vehicule de pompieri pe șenile, create în 2010 pe baza un tanc T-64, într-o uzină din Harkov, în estul Ucrainei. Aceste 'tancuri' vor veni în sprijinul celor '45 de vehicule, 300 de oameni și a unui tren de pompieri' deja mobilizați la fața locului, potrivit aceleiași surse.

O coloană de fum negru, dens, continua să se ridice miercuri deasupra zonei afectate, la 30 de km sud-vest de capitala ucraineană, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fața locului.

Potrivit lui Avakov, tactica echipelor de salvare este de a nu lăsa focul să se propage, lăsând însă să ardă rezervoarele. 'Nu vrem să grăbim procesul, riscând viața pompierilor', a scris ministrul de interne ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Cel puțin trei pompieri și un angajat al depozitului au murit în urma incendiului care s-a declanșat luni seara și care a provocat o serie de explozii puternice marți, după ce focul s-a propagat la alte rezervoare, potrivit bilanțului oficial.

La Kiev, concentrația de substanțe toxice în aer 'a depășit toate normele', a anunțat primarul capitalei Vitali Kliciko, care a ordonat stropirea străzilor.

Serviciile sanitare ale capitalei ucrainene le-au recomandat la rândul lor copiilor și femeilor însărcinate să se abțină de la lungi plimbări în aer liber.

Substanța cea mai periculoasă este benzopirenul, agent cancerigen, care poate rămâne în aer timp de mai multe săptămâni, a explicat, pentru AFP, Iaroslav Movcian, directorul Centrului ecologic ucrainean.

ZiareBotosani.ro

International: Alte articole din Botosani