A început restituirea taxei de poluare încasată în baza OUG 50/2008

A început restituirea taxei de poluare încasată în baza OUG 50/2008

Directiile de Finante Publice au inceput restituirea taxelor de poluare incasate in baza OUG 50/2008, considerata de Curtea de Justitie a UE ca nelegala, astfel ca cetatenii care vor returnarea taxei de prima inmatriculare trebuie sa faca cerere, iar in cazul refuzului, se pot adresa instantei.

De ce acte ai nevoie?

Documentatia necesara este, potrivit avocatei Lavinia Manu: cererea de restituire a taxei; copie de pe chitanta de plata a taxei; original si copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberata de RAR - copia va fi certificata cu mentiunea "conform cu originalul"; original si copie de pe certificatul de inmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Inmatriculari din cadrul Institutiei Prefectului; un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a autovehiculului in strainatate; copie de pe cartea de identitate a persoanei; declaratie pe proprie raspundere cu rulajul mediu anual la data inmatricularii in Romania, exprimat in kilometri; expertiza tehnica efectuata de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

Ce ai de facut?

Conform avocatei, primul pas este inregistrarea unei petitii la Directia Generala de Finante Publice Judetene, prin intermediul careia se sustine ca taxa este contrara dreptului comunitar si discriminator si se solicita restituirea ei, actualizata cu dobanda legala pana la data platii. Reprezentantii Directiei sunt obligati sa raspunda la aceasta cerere in 30 zile.

In situatia in care raspunsul este negativ, cel care solicita returnarea taxei trebuie sa intocmeasca o cerere de chemare in judecata a Directiei Generale a Finantelor Publice pe care o va depune la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal a tribunalului in raza caruia isi are domiciliul.

"Taxa de poluare introdusa de Romania, impusa masinilor la prima lor inregistrare in Romania, contravine legislatiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima inmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul si punerea in circulatie a masinilor second-hand cumparate in alte state membre", a decis, in 7 aprilie 2011, Curtea de Justitie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).

Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca deciziile Curtii de Justitie a UE sunt executorii si general obligatorii pentru toate Statele Membre, si, in cadrul fiecarui stat membru, pentru toate autoritatile acestuia: Legislative, Executive, Judecatoresti.

Procedura de restituire parcurge una sau doua faze, in functie de pozitia Ministerului Finantelor, spune Chiuariu.

Intr-o prima faza, contribuabilul care a platit taxa va face o cerere de restituire catre Administratia Financiara la care a achitat-o in baza deciziei Curtii si a articolului 110 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

Daca Administratia Financiara refuza restituirea taxei, contribuabilul va introduce o actiune la tribunal - sectia de contencios fiscal, care va face aplicarea deciziei Curtii. Actiunea este supusa taxei de timbru, explica deputatul liberal Chiuariu, membru in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Termenul general de prescriptie pentru creante bugetare este de cinci ani.

Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti. [Taxa de prima inmatriculare incalca normele europene]

"CJUE a pronuntat o hotarare preliminara, raspunzand unei solicitari exprese a Tribunalului Sibiu, in contextul solutionarii cauzei respective. Solicitarea Tribunalului Sibiu si hotararea preliminara a CJUE vizeaza Ordonanta 50/2008 privind taxa de prima inmatriculare, care a fost amendata succesiv in mai multe randuri. In forma actuala, legea privind taxa de poluare auto nu a ridicat probleme de natura neconformitatii cu dreptul european. O hotarare preliminara a CJUE, care este o interpretare a dreptului european relevant, nu este susceptibila de a fi pusa in executie, insa ea este obligatorie pentru instanta nationala in procesul de solutionare a cauzei", potrivit DAE.

Punctul de vedere al CJUE a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judeca un proces in care un roman a dat in judecata statul intrucat a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Magistratii sibieni au vrut sa afle de la Curtea de la Luxemburg daca taxa contravine sau nu legislatiei europene.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Depistat la volan fără permis de conducere cu ajutorul aplicației eDAC

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.