Sărbătoare mare joi. E cruce roşie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi

Sărbătoare mare joi. E cruce roşie în calendarul ortodox. Ce nu ai voie să faci în această zi

Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Proroc Ilie în fiecare an pe 20 iulie. Sfântul Ilie este considerat de către credincioşi ca fiind făcător de minuni şi aducător de ploi în vremuri grele, de secetă.

Ilie, cunoscut ca fiind un proroc evreu este menţionat în cea de-a treia carte a regilor din Vechiul Testament în capitolele 17-20. În Noul Testament, Mântuitorul nostru, Iisus Hristos aduce aminte de Ilie când vorbeşte Ioan Botezătorul spunându-i că Ilie este cel care trebuia să vină (Matei 11:14). În noul Testament acesta este menţionat şi în Matei 17:3, Marcu 9:4 şi Luca 9:30.

Sfântul Ilie provine din Tesvi în Galaad, făcând parte din tribul lui Aaron.

Legenda spune că la naşterea sa, tatăl lui Ilie a zărit oameni îmbrăcaţi în alb, care îl înveleau pe Sfântul Proroc în scutece de foc şi dându-i nume. De asemenea, aceştia îi dau să mănânce o flac[ră, care reprezenta simbolul râvnei pentru Dumnezeu.

De mic copil era foarte credincios, fiind mereu în poruncile Legii şi postind şi rugându-se neîncetat lucruri care l-au făcut să fie privit drept modelul vieţii mănăstireşti. Acesta a activat în Regatul de Nord, unde rege era Ahab. Acesta din urmă s-a căsătorit cu Isabela, o principesă păgână care l-a convertit la idoloatrie, astfel marcând începutul persecuţiei prorocilor şi credincioşilor.

Sfântul Ilie i s-a adresat direct lui Ahab şi încearcă să îl aducă pe calea cea bună, însă Ahab refuză. La spusele Profetului, o seceta groaznică se abătu asupra locului lăsând pagube inimaginabile în urma sa: pământul a fost ars, oamenii şi animalele mureau din lipsa hranei şi a izvoarelor, iar natura murea şi ea odată cu restul celor vii. Dumnezeu îi spune Prorocului să părăsească ţinutul, iar acesta se conformă şi, acoperit cu o piele de viţel şi una de oaie, merge la răul Chorrath, situat dincolo de Iordan, în apropierea bisericii Hozeva. Aplecandu-se să bea apă, Dumnezeu îi trimisese corbi – animale considerate impure şi crude faţă de progeniturile lor, în concepţia evreilor – pentru a-i aduce pâine şi carne, să îi stârnească astfel mila Prorocului. Odată ce seca şi cascadă, Domnul îl trimise la Sarepta din Sidon, călătorie menită de a-i deschide ochii lui Ilie.

În drumul său, Ilie dă de o văduvă cu un copil căreia îi cere să îi facă o pâine cu făină şi uleiul pe care le mai avea. Această, ca gazdă primitoare îi face pe plac lui Ilie iar acesta îi promite că va avea făină şi ulei până când seceta va înceta. La câteva zile, fiul văduvei muri iar această îl bănui că i-a ucis copilul. Totuşi, Ilie lua trupul copilului şi îl urcă la etaj şi suflă de trei ori asupra trupului, chemându-l pe Dumnezeu şi copilul învie.

Simţind că urmează să meargă la Ceruri, îl alege că succesor al său pe Elisei. Dată fiind credinţa şi personalitatea de care a dat dovadă, Dumnezeu îl mută pe Ilie din viaţa pământească direct în cea cerească fără a trece prin poartă morţilor.

Ce semnifică furtuna din ziua Sf. Ilie?
În tradiţia populară, în momentul în care se întâmplă fenomene meteorologice spectaculoase se spune că, de fapt, Ilie traversează cerul în căruţa lui de foc pentru a ne ocroti. Datorită faptului că este unul dintre profeţii evrei, Biserica Ortodoxă îl cunoaşte sub numele de Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul. Sursa: calendarulortodox.ro

Stirea anterioara

Nou scandal în Biserica Ortodoxă Română. Stareţul mânăstirii Prislop, ELIBERAT din funcţie!

Stirea Urmatoare

BINE DE ȘTIUT! Se oprește apa într-o comună din Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.