Trimite stirea ta !
ziarebotosani.ro
ZiareBotosani.ro
ZiareBotosani.ro
Nest Dorohoi
Intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie să faci în prima Sâmbătă din Postul Mare

Intrăm în Postul Paștelui. Ce trebuie să faci în prima Sâmbătă din Postul Mare

Adaugat de: Ziare Botosani
Categorie : Cultura

Postul Paștelui sau Postul Mare pică în perioada 11 martie 2019 – 27 aprilie 2019. Prima Sâmbătă este importantă pentru credincioși, fiind denumită Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor.

Începând din Sâmbăta Sfântului Teodor, în fiecare sâmbătă din Sfântul și Marele Post, exceptând sâmbătă de dinainte de Învierea Domnului, în toate bisericile ortodoxe se va face pomenirea celor adormiți.

Prima Sâmbătă din Postul Mare, Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron

În timpul domniei împăratului Iulian Apostatul (361-363), acesta a ordonat să se stropească cu sângele animalelor sacrificate idolilor, toate produsele vândute în cetate pentru a întina astfel prima săptămână din Postul Mare al creștinilor.

Sfântul Mucenic Teodor l-a sfătuit atunci pe Sfântul Eudoxie (360-369) să fiarbă grăunțe de grâu (colivă) și să le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceștia să nu meargă să cumpere nimic de la piață, fiind astfel izbăviți de întinarea idolatriei creștinii din Constantinopol.

În urma acestei minuni, arhiepiscopul a stabilit să serbeze în fiecare an, la încheierea primei săptămâni a Postului Mare, sâmbăta Sfântului Teodor. De atunci, în amintirea minunii sfântului, se aduc în sâmbăta aceasta la biserici colive de grâu fiert, fie în amintirea unor sfinţi, fie întru pomenirea celor adormiţi.

Coliva, semnificația profundă din Postul Paștelui
Coliva pregătită în Postul Paștelui are o semnificaţie profundă: boabele de grâu, care sunt adunate laolaltă, simbolizează Biserica lui Hristos şi pe membrii ei, cei vii şi adormiţi, care se găsesc împreună în rugăciune.

Biserica a hotărât să se facă pomenirea celor plecaţi din lumea aceasta, mijlocind pentru odihna şi iertarea păcatelor lor.

Prin rugăciunile celor vii se manifestă comuniunea cu cei trecuţi la Domnul, incluzându-i într-un dialog al rugăciunii cu Dumnezeu, dialog care revarsă foloase şi asupra lor.

Prin pomenirea înaintaşilor în această zi, Biserica îşi exprimă speranţa răspunsului bun pe care îl vor primi la Judecata de Apoi toţi oamenii adormiţi întru nădejdea Învierii şi a vieţii veşnice din Împărăţia cerurilor.

Coliva mai simbolizează și unitatea creștinilor, iar grâul fiert înseamnă călirea credincioşilor în focul ispitelor. Creștinii statornici și ascultători sunt cei care merg pe calea lui Hristos, pe drumul răbdării, al rugăciunii, al smereniei, al iertării, al dragostei.


ZiareBotosani.ro

ZiareBotosani.ro

Cultura: Alte articole din Botosani