Soții titularilor I.I. sau PFA se pot asigura în sistemul public de pensii, beneficiind de toate drepturile conferite calității de asigurat

Soții titularilor I.I. sau PFA se pot asigura în sistemul public de pensii, beneficiind de toate drepturile conferite calității de asigurat

Sotii titularilor care contribuie la desfasurarea activitatii intreprinderii individuale (II) sau a persoanei fizice autorizate (PFA), se pot asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala, conform prevederilor Legii nr.4/2014 pentru completarea OUG nr.44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Pentru ca sotul sau sotia sa contribuie la sistemul de asigurari sociale, titularii II sau PFA sunt obligati sa solicite inscrierea in Registrul Comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit  a sotiei sau sotului la activitatea desfasurata de titular. Acest lucru se poate realiza pe baza unei declaratii pe proprie raspundere si a prezentarii certificatului de casatorie.

Urmatorul pas in vederea asigurarii in sistemul public de pensii a sotilor titularilor II si PFA este incheierea unui contract de asigurare sociala cu casa teritoriala de pensii la care sunt arondati in functie de domiciliu sau resedinta.

Venitul asigurat nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu bruit. Pentru anul fiscal 2015 castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de stat este de 2.415 lei. In consecinta, in anul 2015 contributia minima la sistemul public de pensii, in cazul incheierii unui contract de asigurari sociale, este de 222 lei iar cea maxima de 3.176 lei.

Prin incheierea unui contract de asigurari sociale, sotii titularilor II sau PFA, detin calitatea de asigurati in sistemul public de pensii, beneficiind de toate drepturile conferite de Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, de toate prestatiile de asigurari sociale ca oricare alt asigurat ce isi defasoara activitatea in baza unui contract individual de munca.

„Incepand cu data incheierii unui contract de asigurari sociale, sotul sau sotia unei persoane fizice autorizate sau a titularului unei intreprinderi individuale, beneficiaza de acumularea stagiului de cotizare necesar in sistemul public de pensii, in vederea obtinerii unei pensii. De asemenea, poate fi acordat un bilet de tratament balnear anual, in aceleasi conditii ca si in cazul asiguratilor si a  pensionarilor,  precum si de acordarea ajutorului de deces in cazul decesului asiguratului sau  a unui membru al familiei. In situatia in care, din diferite motive, nu se mai doreste derularea contractului de asigurari sociale, acesta poate fi reziliat oricand, la cererea asiguratului”, declara directorul Casei Judetene de Pensii Botosani, Marius Constantin Budai.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

16 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare reținute de polițiști în noaptea Învierii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.