Poștașul ne aduce cardul de sănătate, în această toamnă

Poștașul ne aduce cardul de sănătate, în această toamnă

Dupa o amanare de sapte ani de zile, mult anuntatele carduri electronice de sanatate vor fi distribuite romanilor. Compania Nationala Posta Romana si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au semnat vineri, la Palatul Victoria, acordul-cadru pentru distribuirea cardurilor de sanatate la nivel national, valoarea cotractului fiind de 37,5 milioane de lei (8,5 milioane de euro), cu o durata de patru ani, iar peste 90 la suta urmeaza sa fie distribuite pana la sfarsitul lunii octombrie, informeaza Mediafax. Procesul propriu-zis de distribuire va incepe la 18 septembrie, iar volumul total ce urmeaza a fi livrat este estimat la 13,6 milioane de carduri. Contractul prevede ca acestea vor fi livrate destinatarului in maxim 20 de zile calendaristice, incepand cu ziua lucratoare urmatoare celei in care trimiterile au intrat in reteaua postala.

Sapte ani de amanari     

Cardul electronic de sanatate este un proiect vechi, din anul 2007, initiat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Prevazut in Legea 95/2006, cardul trebuia implementat in 2007. N-a fost sa fie asa si s-a dat uitarii acest proiect pana in 2010, cand Lucian Duta, presedintele CNAS din acea vreme, a reluat initiativa de a-l realiza. Mai departe, in 2012 a intrat in vigoare Hotararea de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a cardului national de sanatate, unde era scris negru pe alb ca aceste carduri sunt obligtorii din luna ianuarie a anului 2013. Oficialii din Sanatate anuntau atunci cu surle si trambite ca primii care vor intra in posesia cardului vr fi pensionarii, bolnavii cronici si persoanele cu handicap. Insa...tot nu a fost sa fie.

Ce este cardul electronic de santate

Cardurile electronice de sanatate înlocuiesc adeverinta de asigurat pe care o elibereaza casele judetene de asigurari de sanatate. Acestea vor contine, pe lânga datele de identificare ale asiguratului, si date care privesc starea de sanatate a pacientului: grupa sanguina, RH-ul, diagnostice medicale cu risc vital, boli cronice, dar si datele de contact ale medicului. La cerere, asiguratul poate opta sa fie mentionat pe card daca este sau nu cuprins în programul donatorilor de organe. Cardurile sunt valabile cinci ani de la data emiterii. Sursa: business-forum.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Horoscopul săptămânii 13 - 19 mai. Patru zodii vor reuși să nu își mai facă griji cu privire la viitor

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.