Ce trebuie să știm când luăm medicamente

Ce trebuie să știm când luăm medicamente

Se întampla des ca medicul, dupa ce ne prescrie o reteta, sa ne informeze si despre cum si cand trebuie sa luam medicamentele. Numai ca, acordand atentie mai mult medicamentului, din dorinta de a ajunge cat mai repede la efectele „promise“ de acesta, uitam de celelalte recomandari, iar prin asta fie îi influentam eficienta, fie riscam reactii adverse de tot felul. Administrarea medicamentelor se face în anumite momente, la intervale fixe, într-un anumit fel, doar în functie de recomandarile facute de medic sau cele indicate în prospect. Anumite alimente interactioneaza cu medicamentele, favorizandu-le, scazandu-le sau inhibandu-le actiunea, implicit efectul. Respectarea intervalului de timp fata de orele de masa este importanta si necesara, întrucat alimentele modifica motilitatea stomacului si intestinului (de obicei, o scad) si pot retine pe suprafata lor o parte din medicament sau sa formeze împreuna cu el combinatii ce nu se mai dizolva (chelarea tetraciclinei de catre calciul alimentar, de exemplu). Prin aceasta, se modifica si absorbtia digestiva si, drept urmare, efectul terapeutic, scrie healthline.com.

Înainte de masa. Înseamna ca urmeaza sa fie luate cu 15-20 de minute înainte de aceasta. În timpul mesei sau imediat dupa aceasta. Indicatia este recomandata cand se urmareste ca alimentele, prin functia lor de tampon, sa diminueze efectele iritante gastrice ale medicamentului. Dupa masa. Între luatul mesei si administrarea medicamentului trebuie sa treaca vreo 15-20 de minute. Simultan cu respectarea momentului în care se administreaza medicamentul, trebuie respectat intervalul dintre administrari. Scurtarea lui duce la marirea cantitatii de medicament administrate si, drept urmare, la cresterea riscului reactiilor adverse si al toxicitatii, iar marirea intervalului dintre administrari diminueaza eficienta lui.

„Se tine sub limba.“ Medicamentul indicat a fi administrat astfel urmeaza a fi mentinut astfel pana la completa dizolvare, fara a înghiti nici macar resturi infime din el. „Pe stomacul gol“ Adica de dimineata, cu 40-60 de minute înaintea micului dejun. Ulterior, între ultima înghititura si urmatoarea administrare trebuie sa treaca cel putin patru ore. O asemenea adiministrare permite reducerea la minimum a interactiunii componentelor medicamentului cu alimentele. N-are nici un rost sa înghiti cu putin timp înainte de a lua masa, în timpul acesteia sau chiar si la un timp oarecare dupa ce ai mancat substante care irita mucoasa stomacului.

„De trei ori pe zi“ Nu înseamna ca medicamentul urmeaza a fi adiministrat neaparat la micul dejun, pranz si cina. Pur si simplu, pentru mentinerea concentratiei acestuia, el trebuie luat la un interval de opt ore, mai ales cand este vorba de antibiotice si preparate pe baza de hormoni. „Dizolvat într-un pahar cu apa“. Asa se iau doar medicamentele care se recomanda a fi astfel administrate. ”Nu se mesteca”. Nici tabletele, nici capsulele si nici drajeurile acoperite cu un învelis; altfel, se anuleaza rolul acestuia, acela de protejare a substantelor active din componenta lor de factorii agresivi ai tractului gastrointestinal. Preparatele pe baza de fermenti, destinate îmbunatatirii digestiei, se iau în timpul mesei. Înainte de înghitire, la fel ca alimentele, de altfel, urmand a fi bine mestecate. De asemenea, nu este indicat sa se ia medicamentele cu ceai fierbinte!

Daca iei mai mult de un tip de medicament, acorda atentie ingredientelor active ale fiecarui preparat medicamentos, întrucat sub denumiri diferite se poate ascunde una si aceeasi substanta activa. Daca ai hotarat ca, pe langa medicamentele obisnuite, cele prescrise de medic, sa bei si ceaiuri din plante, ar fi mai bine sa le iei separat, la un interval de timp cat mai mare, de cel putin trei ore. Anumite plante, cu efect terapeutic prin substantele active pe care le contin, sunt incompatibile cu unele medicamente. Luandu-le împreuna, în cel mai bun caz, anulezi efectul medicamentului.

Antihipertensive si vasodilatatoare sunt primele carora trebuie sa li se acorde atentie sporita pe canicula, întrucat în asociere cu caldura excesiva îsi sporesc efectele. Asa se face ca un hipertensiv care ia vasodilatotoare ajunge sa faca crize de hipotensiune. Cum pe canicula se transpira mult, eliminandu-se astfel apa si sarea din organism, diureticele, care fac acelasi lucru, pot duce la stari de lesin si senzatia de sfarseala. Solutia? Hidratare corespunzatoare, cat mai multe mere si pepene, bogate în apa, vitamine si minerale. Suferinzii de hipertiroidie sau hipotiroidie pot avea un tratament special vara, reducerea dozelor de medicamente cu hormoni tiroidieni sau chiar întreruperea tratamentului. Doar la sugestia medicului, fireste!

Stirea anterioara

Magazin de echipamente de schi! Vă așteptăm în orice perioadă!

Stirea Urmatoare

16 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare reținute de polițiști în noaptea Învierii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.