Ce este tartrul dentar și cum scăpăm de el?

Ce este tartrul dentar și cum scăpăm de el?

Exista doua feluri de tartru: supragingival si subgingival. Tartrul sau popular, "piatra" de pe dinti este un depozit organo-mineral de culoare galben-bruna intalnit atat la dantura permanenta cat si la cea temporara "de lapte".

Tartrul se formeaza in special pe suprafata interioara a dintilor inferiori, pe suprafata exterioara a molarilor superiori, cat si pe suprafetele puntilor si protezelor dentare, a aparatelor ortodontice, precum si in zonele unde dintii nu se pot curata cu usurinta, cum ar fi in cazul dintilor incalecati, inghesuiti. De aceea detartrajul este recomandat de doua ori pe an, sau chiar mai des daca observati ca s-a acumulat mult tartru.

Depunerea tartrului favorizeaza bolile parodontale (afectiuni ale tesutului care mentine dintele in os), aparitia cariilor, a halenei (respiratia neplacut mirositoare), mobilitatea dintilor, ducand in final la pierderea danturii.

Stirea anterioara

Scandalul de la „Românii au talent” a produs o schimbare uriașă în viața sopranei-femeie de serviciu. A rămas șomeră!

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.