Boala tăcută care te omoară încet, dar sigur

Boala tăcută care te omoară încet, dar sigur

Ateroscleroza este prima cauza de mortalitate in lume. Multi afla prin propria suferinta despre efectele unui blocaj in artere. Putini stiu insa ca exista metode moderne de diagnostic si tratament ale acestei boli grave.

Vestea rea e ca, o data cu varsta, colesterolul si calciul din sange se pot depune pe peretii arterelor, in mici depozite grasoase, de consistenta variabila, numite placi de aterom.

La unii mai multe, la altii mai putine sau deloc, in cazuri rare. Aceste depozite ajung adesea sa astupe calea de acces a sangelui spre organele vitale (inima, creier) – caz in care reprezinta o urgenta medicala – sau catre zonele periferice (membre, degete), unde pot determina arterite – boli grave, invalidante.

Vestea buna e ca avem acum la dispozitie o varianta moderna de diagnostic si tratament: angiografia.

Mai putin invaziva decat interventia chirurgicala, dar la fel de eficienta, angiografia este o metoda de explorare imagistica (cu raze X) si tratament, prin vizualizarea vaselor de sange si posibilitatea dilatarii portiunilor ingustate ale vaselor de sange.

Arterele se pot imbolnavi fara sa stim

Ateroscleroza afecteaza vasele sangvine, determinand suferinte cardiace, cerebrale si arteria­le periferice, fiind una dintre primele cauze de mortalitate in lume, cu 17 milioane de decese pe an.

Dintre acestea, 20% sunt cauzate de boala cardiaca ischemica. Conform ultimelor statistici europene, Romania se afla pe locul trei, dupa Rusia si Bulgaria, in ce priveste rata decesului cauzat de bolile cardiovasculare. Ateroscleroza produce ingustari ale oricaror vase din corp. Daca ocluzia are loc pe unul dintre cele trei vase care ajung la inima, ea declanseaza un infarct.

Daca depunerile astupa cu peste 50% artera, determina angina pectorala. Cand are loc la nivelul arterelor carotide, blocajul poate duce la un accident vascular cerebral. Afectarea arterelor renale este una dintre cauzele de hipertensiune renovasculara.

Depunerile de colesterol si calciu, la care se adauga fragmente de tesut desprinse din peretii interiori ai vasului, pot avansa catre degete, provocand arterita. Sau pot inchide complet vasul de sange sau chiar aorta, la bifurcatia ei spre membrele inferioare, impiedicand buna circulatie in aceasta zona.

Arterita este o boala grava, extrem de dureroasa si invalidanta. Ea este cauzata de slaba irigare cu sange a tesutului din zona extremitatilor si poate avea ca efect amputarea degetelor, apoi, progresiv, a labei piciorului, a membrului inferior si… decesul. Citeşte mai mult pe avantaje.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Pompierii au intervenit la stingerea a trei incendii de vegetație uscată în ultimele 24 de ore

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.