Beneficiile consumului de porumb fiert

Beneficiile consumului de porumb fiert

Beneficiile consumului de porumb fiert sunt numeroase şi includ reglarea glicemiei, prevenirea bolilor de inimă şi a malformaţiilor congenitale. Porumbul este cea mai versatilă cereală din lume şi este un aliment de bază în numeroase ţări, inclusiv în Statele Unite şi Africa.

Boabele de porumb sunt surse excelente de vitamine, minerale, fibre şi antioxidanţi – substanţe care conferă energie, îmbunătăţesc digestia şi previn numeroase afecţiuni, cum ar fi constipaţia, hemoroizii, boala Alzheimer şi chiar unele forme de cancer, mai ales cel colorectal. „În această perioadă este ideal consumul de porumb fiert deoarece nu este schimbată în nici un fel structura bobului de cereală. Aşadar, consumul porumbului „de lapte“, cum i se mai zice în popor, este recomandat pentru că beneficiem din plin de fibre, elemente minerale, vitamine, grăsimi esenţiale şi caroten (n.r. – pigmentul care dă culoare boabelor de porumb)“, spune dr. Corina-Aurelia Zugravu, medic nutriţionist.

De asemenea, porumbul fiert este o gustare sănătoasă şi naturală pe timp de vară şi are relativ puţine calorii, completează medicul.

Trebuie să fim totuşi atenţi la cantitate, pentru că, deşi este o gustare delicioasă, 100 de grame de porumb însumează în jur de 300 de calorii, deci nu vă înfruptaţi din porumbul fiert fără măsură.

Cât despre pesticidele folosite în agricultură, pentru înlăturarea dăunătorilor şi creşterea rapidă a recoltei, dr. Zugravu precizează: „Nu trebuie să ne temem de chimicale. Chiar dacă s-a aplicat vreun pesticid, reziduurile se concentrează în ştiulete, nu în boabele de porumb“.

Beneficiile consumului de porumb fiert pentru digestie

Cantitatea crescută de fibre din compoziţia boabelor de porumb (18% din doza zilnică recomandată într-o porţie de porumb) ajută la ameliorarea problemelor de digestive cum ar fi constipaţia, dar şi la prevenirea apariţiei hemoroizilor sau a cancerului de colon, precum şi a sindromului de intestine iritabil sau a diareei.

Complexul de vitamine B din porumb, în special tiamina şi niacina, menţin buna funcţionare a sistemului nervos şi previn declinul cognitiv cauzat de înaintarea în vârstă (boala Alzheimer, demenţa).

Beneficiile consumului de porumb fiert pentru gravide

De asemenea, porumbul este o sursă importantă de acid pantotenic (vitamina B5), nutrient cu rol major în asimilarea grăsimilor din organism, iar carenţa de acid folic (vitamina B12) în rândul femeilor însărcinate poate duce la apariţia malformaţiilor şi greutate redusă a fătului la naştere.

Porumbul este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina E, un antioxidant natural esenţial pentru dezvoltarea organismului şi întărirea sistemului imunitar.

Abundenţa de minerale conţinute de boabele de porumb contribuie din plin pentru sănătatea noastră, încă din copilărie. Fosforul, de exemplu, este esenţial pentru dezvoltarea sistemului osos şi muscular şi ajută la buna funcţionare a rinichilor, iar magneziul este benefic pentru inimă şi creşterea rezistenţei oaselor.

Alte minerale importante conţinute de porum sunt zincul, fierul (care ajută la prevenirea anemiei), cuprul şi seleniul – element puţin întâlnit în alimentele de bază.

Are efect anti-cancerigen

Porumbul conţine caroten şi alte substanţe cu proprietăţi antioxidante (acid ferulic, antociani) care luptă cu radicalii liberi ce provoacă inflamaţii în corp şi cresc riscul de cancer. Antioxidanţii au capacitatea extraordinară de a provoca apoptoza celulară, adică de a distruge celulele bolnave, şi de a proteja ţesuturile sănătoase.

În acelaşi timp, consumul de porumb fiert este indicat şi persoanelor cu afecţiuni ale inimii dar şi celor care vor să prevină astfel de probleme de sănătate.

Porumbul reglează nivelul de colesterol din sânge iar acizii graşi din compoziţie au capacitatea de a îndepărta colesterolul „rău“, prevenind astfel depunerea de grăsime pe vasele de sânge, hipertensiunea arterială şi, prin urmare, scade riscul de infarct şi accident vascular cerebral.

Porumbul poate regla şi nivelul de zahăr de sânge, fiind astfel un aliat al bolnavilor de diabet, care se confruntă cu o deficienţă de insulin şi cantităţi mare de glucoză în organism.

Beneficiile consumului de porumb fiert se răsfrâng şi asupra pielii şi ochilor. Porumbul este o sursă bogată de betacaroten, care odată ajuns în organism este transformat în vitamina A, esenţială pentru o vedere bună şi o piele sănătoasă. sursa:adevarul.ro

Stirea anterioara

Străzile şi şcolile din Vlăsineşti, curăţate şi amenajate de tineri belgieni

Stirea Urmatoare

Exercițiu de amploare a pompierilor din Botoșani, Dorohoi și Săveni. Misiuni de salvare în cazul unor incendii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.