Ovidiu Portariuc vrea să strângă semnături pentru declararea Botoșaniului „Zonă fără Organisme Modificate Genetic”

Ovidiu Portariuc vrea să strângă semnături pentru declararea Botoșaniului „Zonă fără Organisme Modificate Genetic”

Rep: În recent apărutele cablograme WikiLeaks am văzut că România este calul troian al SUA în Europa,in problema organismelor modificate genetic. Dincolo de interpretările politice care s-au făcut pe marginea acestui subiect, OMG-urile au degenerat o dezbatere aprinsă și pe spațiul public. Oamenii vor să afle dacă sunt sau nu nocive pentru sănătate OMG-urile. Trebuie să cultivăm organisme modificate genetic în România?

Ovidiu Portariuc: În problema OMG-urilor nu trebuie să dăm răspunsuri politice. Aici este o chestiune care îi privește direct pe oameni și, din acest punct de vedere, trebuie să fim raționali, nu demagogi. Eu nu pretind ca sunt specialist in acest domeniu dar m-am documentat,am intrebat,am stat de vorba cu profesionisti ai domeniului atat de la noi cat si din afara tarii.Daca ai buna credinta, concluzia nu poate fi decat una: studiile făcute până în acest moment arată că organismele modificate genetic au efecte negative asupra sănătății noastre.

Dar sa lamurim ce sunt aceste OMG.Daca e sa vorbim doar de plante putem discuta deocamdata de cartof, soia si porumb.Un OMG este o entitate creata de om care nu ar  fi existat in context natural.De exemplu pentru a obtine un cartof rezistent la gandacul de Colorado se ia material  genetic de la o bacterie care produce toxine si se introduce in cartof astfel incat acesta incepe sa produca toxine. Poate fi avantajos la prima vedere pentru cel ce cultiva dar nu  si pentru consumator si o sa explic de  ce.

În primul rând, unele dintre aceste toxine pot fi reactivate in intestinul uman producand efecte nocive. De asemenea, OMG-urile produc noi alergeni în mâncare, ceea ce înseamnă că proteinele care ar trebui să se găsească în mod normal numai în lapte, prin biotehnologie, se vor regăsi și în legume. Acest lucru modifică radical echilibrul biochimic în organismul uman. În al doilea rând, s-a constatat că în urma unei alimentații cu produse modificate genetic, devenim vulnerabili chiar și în lupta cu epidemii minore. Antibioticele pe care le luăm pentru a combate unele infecții devin ineficiente într-un organism alimentat cu organisme modificate genetic. Deci, ne scade automat rezistența la diverse boli.

OMG-urile ne afectează solul și sănătatea

Rep: Ne influențează direct sănătatea plantele modificate genetic?

Ovidiu Portariuc: Cu siguranta! Specialistii fac o corelatie directa intre obezitate,boli degenerative si consumul de OMG. Stiati ca SUA, unde plantele modificate genetic reprezinta aprox 60-70%  din totalul culturilor, sunt pe primul loc in lume la obezitate?

Apoi probleme de infertilitate si de scadere a imunitatii. Exista insa studii in Europa, unde aceste O.M.G sunt interzise, care arata ca   pot cauza toxicitate pentru organele interne, rinichi si ficat asa cum arata recente studii stintifice, chiar si alergii in unele cazuri . Orice modificare genetica provenita din mancare se transmite organismului, modificarile si consecintele nu sunt vizibile si imediate  dar sunt definitive! Transmiterea genelor alterate se face deja la prima generatie!

Copii sunt cei mai sensibili, deoarece sunt in crestere, iar modificarile hormonale declanseaza boli cronice, incetiniri ale cresterii, deformatii, ciudatenii genetice si boli degenerative!

Rep: Există și efecte negative asupra mediului la cultivarea organismelor modificate genetic?

Ovidiu Portariuc: Categoric da. Apa si solul sunt afectate direct, si indirect tot ecosistemul, cu efecte grave asupra biodiversitatii.Cel mai mult are de suferit solul pe care sunt cultivate OMG-urile. Plantele modificate genetic distrug micro-organismele din sol și trebuie să treacă zeci de ani ca acesta să își revină. Apele din sol sunt  contaminate prin folosirea excesiva a ierbicidelor care vin la pachet cu OMG-urile.    Mai mult, prin biotehnologie, sunt afectate indirect  și culturile convenționale de plante. Am discutat cu fermieri din afară, din Austria și Germania, care sunt extrem de îngrijorați de contaminarea culturilor tradiționale cu polen din plante modificate genetic. Suntem pe cale să scăpăm situația de sub control. Vom ajunge într-un moment când ni se va spune că nimeni nu mai poate să controleze fenomenul de polenizare, de contaminare, că nu se mai pot face diferențe foarte clare între plante modificate genetic și culturile convenționale. Și atunci autoritățile vor face pasul următor și vor accepta deschis OMG-urile, așa cum s-a întâmplat recent în Brazilia, Argentina și Mexic. Asta ne dorim?

Autoritățile locale au putut să lupte împotriva OMG-urilor, dar nu au vrut

Rep: Prin ce metode aveți de gând să puneți stavilă acestui fenomen? Săptămâna trecută ați avut și o reacție publică la adresa ministrului Agriculturii…

Ovidiu Portariuc: Prin acceptarea tacită, dezinteresul sau nepăsarea noastră putem deschide o cutie a Pandorei în România. Trebuie să acționăm acum, pănă nu va fi prea târziu. În această ordine de idei, voi lansa o vastă campanie de strângere de semnături pentru a declara  Botoșaniul  zona liberă de OMG-uri. De săptămâna viitoare veți vedea în stradă echipe de susținători ai acestui proiect care vor aduna semnăturile necesare. Eu personal voi merge în stradă să discut cu oamenii și să le explic ce efecte negative produc plantele modificate genetic. Eu cred ca suntem responsabili pentru noi dar mai ales pentru copiii nostri.Ce le vom spune peste ani si ani cand ne vor intreba unde eram atunci cand se hotarau aceste lucruri?Ce scuza vom avea?

Rep: Pot autoritățile locale interveni în vreun fel? Există ceva ce nu au făcut încă Primăria sau Consiliul Local în acest sens?

Ovidiu Portariuc: Da. Primăria, Consiliul local și județean aveau cel mai democratic mod de a face presiuni la nivelul autorităților centrale pentru interzicerea organismelor modificate genetic în agricultură și în lanțul alimentar, așa cum au făcut cele 57 de autorități locale din țară care s-au declarat public Zone fără OMG-uri.

Rep: Sunteți sigur că veți reuși?

Ovidiu Portariuc: Sunt absolut convins că vom reuși să adunăm numărul necesar de semnături pentru declararea Botoșaniului Zonă fără OMG-uri. Mă bazez pe sprijinul botosanenilor,pe inteligenta  si buna lor credinta  Trebuie să spunem STOP OMG-urilor nocive pentru sănătate și pentru sol și să ne preocupăm să dezvoltăm agricultura BIO, care este mult mai sănătoasă și mai rentabilă din punct de vedere economic dar si mai prietenoasa cu mediul.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

O lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată a provocat un incendiu în balconul unui apartament din Botoșani

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.