Este total interzis în România! Legea este deja în vigoare. Toți acești români trebuie să știe

Este total interzis în România! Legea este deja în vigoare. Toți acești români trebuie să știe

Funcționarii publici care beneficiază de un program de formare și perfecționare, finanțat integral sau parțial de stat, este obligat să lucreze în administrația publică mai mulți ani de la finalizarea cursurilor.

Mai exact, potrivit codului administrativ dacă funcționarii au urmat programe de acest fel pentru o perioadă mai mare de trei luni, sunt obligați să lucreze în administrația publică între doi și cinci ani de la finalizarea cursurilor.

Un proiect de hotărâre, aflat în prezent în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării stabilește normele metodologice. Printre altele, sunt incluse duratele cursurilor în funcție de care se stabilește perioada pe care angajatul trebuie să o petreacă la stat.

Proiectul, apărut în această dimineață conține normele metodologice, inclusiv drepturile și obligațiile asociate procesului de formare, transmite avocatnet.ro.

Cum se stabilește perioada?
Potrivit proiectului, perioada determinată pentru care funcţionarul public se angajează să lucreze în administraţie se va stabili astfel:
– între doi şi trei ani – pentru programele de formare sau perfecționare organizate în ţară;
– între trei şi patru ani – pentru programele de formare sau perfecționare organizate în străinătate, cu durată mai mică de șase luni;
– între patru şi cinci ani – pentru programele de formare sau perfecționare cu durată mai mare de șase luni.

Ce criterii se iau în considerare?
De asemenea, sunt luate în considerare următoarele criterii în stabilirea perioadei:
– complexitatea programelor de formare sau perfecționare;
– corelarea dintre domeniile în care se realizează formarea sau perfecționarea şi specificul funcţiei şi atribuţiilor funcţionarului beneficiar;
– cuantumul sumelor reprezentând finanţarea suportată de autoritatea sau instituţia publică;
– angajamentele asumate în cazul finanţării, ca urmare a implementării de proiecte cu finanţare externă;
– corelarea dintre participarea funcţionarilor publici beneficiari la cele peste 90 de zile de formare şi cele stabilite prin planul anual de perfecționare profesională și fondurile alocate instituției pentru asta.

Funcționarii beneficiază de salariu integral pe perioada programelor
Nu în ultimul rând, proiectul stabilește drepturile specifice și obligaţiile specifice pentru funcționarii publici.

Printre drepturi, menționăm că, în perioada în care sunt urmate programele de formare și perfecţionare profesională, funcţionarii publici beneficiază de toate drepturile salariale cuvenite.

De asemenea, în ceea ce privește angajații din mediul privat care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională plătit de angajator, Codul muncii spune că „nu pot avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adițional”.

Stirea anterioara

Cât de des trebuie să facem anumite teste medicale

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.