Cum se va plăti rovinieta? Informație pentru toți șoferii cu mașini mici

Cum se va plăti rovinieta? Informație pentru toți șoferii cu mașini mici

Cum se va plăti rovinieta din 2026, conform noilor schimbări? Taxarea utilizării drumurilor publice din România se va schimba radical, deoarece actuala rovinietă va fi divizată în două taxe separate. Cum se vor numi acestea și cum se vor calcula?

Rovinieta actuală va fi aplicată numai vehiculelor de până la 3,5 tone și își va păstra denumirea. Valoarea acesteia se va calcula în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii și de durata de utilizare a rețelei de drumuri din țara noastră.

Pentru vehiculele grele, se va introduce TollRo, taxă ce se va calcula în funcție de un tarif unitar și de distanța parcursă de acestea.

Cum se va plăti rovinieta după ce aceasta se va împărți în două taxe distincte
Potrivit Legii 226/2023, noul sistem de taxare a folosirii rețelei de drumuri din România se va aplica de la 1 ianuarie 2026. Începând de atunci, actuala taxă se va împărți în două taxe distincte. Una se va aplica vehiculelor ușoare (rovinieta), iar cea de-a doua se va aplica vehiculelor grele (TollRo).

Rovinieta se va aplica, așadar, numai mașinilor ușoare, concepute și construite pentru transportul de persoane sau celor destinate transportului de marfă ce au masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone.

Tot din 2026, se va schimba și metoda de calcul a rovinietei, care se va stabili în funcție de:
categoria vehiculului;
clasa de emisii poluante (Euro);
durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România.
Durata de utilizare va cuprinde durata de parcurs, precum și durata de staționare, mai precizează sursa citată. În prezent, rovinieta se calculează doar în funcție de tipul vehiculului (autoturism, vehicul de transport marfa cu masa mai mică de 3,5 tone etc.).

Rovinieta se va aplica, în continuare, doar în afara localităților. Legea prevede că “rovinieta se aplică pe rețeaua de drumuri naționale din România, cu excepția sectoarelor de drum național aflate în intravilanul municipiilor între indicatoarele de intrare/ ieșire în/ din acestea”.

Se va schimba și perioada pe care se va putea încheia rovinieta
Se va schimba, de asemenea, perioada pe care se va putea încheia rovinieta. În prezent taxarea utilizării drumurilor publice, rovinieta, se poate încheia doar pe șapte zile, 30 zile, 90 zile sau 12 luni, însă din 2026, se va putea încheia pe o zi, zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni.

Tariful zilnic nu va putea depăși 9% din tariful pentru 12 luni, tariful pe zece zile nu va putea depăși 12% din tariful pentru 12 luni, tariful pe 30 de zile nu va putea depăși 19% din tariful pentru 12 luni, iar tariful pe 60 de zile nu va putea depăși 30% din tariful pentru 12 luni.

Ca și în prezent, rovinieta se va încheia anterior utilizării rețelei de drumuri naționale, iar achitarea și emiterea rovinietei vor putea fi făcute cu cel mult 30 de zile înainte de data de început a valabilității acesteia.

Stirea anterioara

Ce bugetari pot să-și ia „an sabatic”. Vechimea curge, iar postul le este rezervat

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.