28 februarie - Ziua Protecţiei Civile din România

28 februarie - Ziua Protecţiei Civile din România

Anul acesta, pe 28 februarie, se împlinesc 79 de ani de la înfiinţarea Protecţiei Civile, serviciu care s-a aflat permanent acolo unde semenii noştri au fost în suferinţă, ameninţaţi de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale şi catastrofelor.

In acest context, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani va organiza, marţi, Ziua Porţilor Deschise.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani aniversează, pe 28 februarie 2012, 79 de ani de la aprobarea prin Decretul Regal nr. 468 a „Regulamentului de Funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Scopul era acela „să limiteze efectele bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.Acest moment este considerat a fi data de naştere a Protecţiei Civile în România.

De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, protecţia civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Începând cu 15 decembrie 2004, când s-au înfiinţat inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, prin unificarea şi reorganizarea grupurilor de pompieri cu inspectoratele de protecţie civilă, atribuţiile specifice acestei arme, a cărei deviză este „Cu viaţa mea apăr viaţa”, sunt îndeplinite de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

I.S.U. Botoşani organizează o serie de manifestări dedicate acestei aniversări, menite să reamintească concetăţenilor principalele riscuri prezente în comunitate, modul în care putem preveni manifestarea acestora şi regulile de comportare în caz de dezastre. În acest sens, la Detaşamentul de Pompieri Botoşani va fi organizată Ziua Porţilor Deschise. Copiii şi elevii din judeţ sunt aşteptaţi să viziteze subunitatea de intervenţie unde, pe lângă sfaturile cu caracter preventiv pe care le vor primi, le va fi prezentată tehnica de intervenţie.

Invitaţia de a vizita Detaşamentul de Pompieri Botoşani în ziua de 28 februarie se adresează şi tuturor botoşănenilor care vor să afle câte ceva din tainele nobilei meserii de salvator.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.