Toate școlile din România vor avea program modificat pe 15 februarie. Anunț făcut de Ministrul Educaţiei

Toate școlile din România vor avea program modificat pe 15 februarie. Anunț făcut de Ministrul Educaţiei

Anunț major făcut de Sorin Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a precizat joi, 10 februarie, că toate unitățile de învățământ din România vor avea program modificat pe 15 februarie.

La începutul anului 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie data de 15 februarie ca Ziua Naţională a Lecturii.

Astfel, de Ziua Naţională a Lecturii, în toate şcolile, indiferent de disciplina prevăzută în orar, de la ora 11:00 şi până la ora 14:00, vor fi ținute activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că școlile vor funcționa după un program special în data de 15 februarie, zi în care este sărbătorită lectura.

„Într-o ţară în care sub 10% dintre cetăţeni cumpără o carte pe an, rolul şcolii devine esenţial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide”, a declarat Sorin Cîmpeanu, printr-un comunicat de presă.

Program diferit pe 15 februarie, în toate școlile din România
Oficialul a precizat că, de anul acesta, România are o Zi naţională a lecturii. În calitate de ministru al Educaţiei a decis ca marţi, 15 februarie 2022, în toate şcolile din țară, programul să se modifice astfel încât, indiferent de disciplina prevăzută în orar, la ora 11:00 şi la ora 14:00, învăţătorul sau profesorul să organizeze, la clasa unde este prezent, activităţi de lectură la care să participe toţi preşcolarii şi elevii.

„În prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor să aducă o carte preferată sau să împrumute de la biblioteca şcolară o carte şi, timp de 15 minute, să citească fie individual, fie în grupuri mici de lucru”, a explicat ministrul Educației.

„Obiectivul activităţii este de a promova lectura ca obicei cotidian, fără a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text. Unităţile de învăţământ pot organiza activităţi de încurajare a lecturii pentru comunitatea socială din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19”, a continuat Cîmpeanu.

Invitație făcută de Sorin Cîmpeanu, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii
Cu această ocazie, ministrul Educației invită bibliotecile locale, județene și/sau metropolitane să deruleze activități de prezentare a propriilor servicii, de obținere a unui permis de bibliotecă, de colectare și donație de carte.

De asemenea, Sorin Cîmpeanu vrea amenajarea de standuri în incinta unităților de învățământ și recomandă asociațiilor, fundațiilor nonprofit, societăților de gestiune a drepturilor de autor, cu experiență în derularea de activități educaționale, să susțină cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă și/sau ilustrare de carte, discuții și dezbateri pe teme literare sau alte programe similare. Toate aceste recomandări sunt valabile pentru data de 15 februarie, când se celebrează Ziua Naţională a Lecturii.

Ce pot face profesorii
Totodată, Cîmpeanu încurajează unitățile de învățământ să ofere editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, spații cu titlu gratuit pentru a prezenta sau vinde carte cu teme educative și/sau recreative, adecvate vârstei elevilor români. Demersul poate fi popularizat  în presa locală și națională, dar și în mediul online.

Stirea anterioara

Alertă alimentară! Aruncați imediat acest produs. Conține cianură

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.