Un eveniment astronomic ce se întâmplă o dată la un milion de ani are loc astăzi

Un eveniment astronomic ce se întâmplă o dată la un milion de ani are loc astăzi

O cometa rara va trece foarte aproape de planeta Marte, la doar 140.000 km, ceea ce reprezinta o treime din distanta care desparte Pamantul de Luna.

Cometa cunoscuta sub numele de Siding Spring are un nucleu cu diametrul de aproximativ 1,6 km si este la fel de solida ca un munte din pudra de talc. Ea se deplaseaza cu o viteza de circa 202.000 km pe ora si exista riscuri minime de coliziune cu Planeta Rosie, informeaza Business Insider.

Siding Spring se va apropia cel mai mult de Marte la ora 2:27 (21:27, ora Romaniei), pe 19 octombrie, a anuntat NASA.

Agentia americana a mutat sondele spatiale plasate pe orbita planetei Marte din calea cometei, pentru a nu fi afectate de rocile si particulele din coada cometei. Cu toate ca sondele Odyssey si MAVEN au fost repozitionate, oamenii de stiinta spera ca acestea vor putea capta date importante despre „vizitator", pe care ulterior sa le poata studia, pentru a afla mai multe informatii despre acest tip de cometa.

Cei doi roboti NASA - Curiosity si Opportunity - aflati pe Marte isi vor indrepta spre cer camerele de luat vederi si vor transmite, in urmatoarele zile, saptamani si luni, imagini cu trecerea cometei.

Cometa a calatorit mai mult de un milion de ani pentru a trece pe langa Marte si nu se va intoarce pentru inca un milion de ani, dupa ce completeaza urmatoarea bucla in jurul Soarelui.

Descoperita in 2013, de australianul Robert McNaught, se presupune ca aceasta cometa s-ar fi format in urma cu miliarde de ani, in Norul Oort, o regiune indepartata din spatiu, practic neschimbata din primele zile ale sistemului solar.

Carey Lisse, astrofizician la Johns Hopkins University, spune ca oamenii de stiinta sunt intrigati de acest tip de fenomen.

„Este uimitor ca astfel de comete mai exista si acum, dupa 4,5 miliarde de ani de la formare, insa cel mai probabil au rezistat atat de mult timp datorita faptului ca sunt situate foarte departe de Soare si sunt practic ca intr-o lada frigorifica", a explicat astrofizicianul. G.F.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Horoscopul săptămânii 29 aprilie - 5 mai: Peștii merg pe un drum nou cu câștiguri financiare mari. Săgetătorii trec prin furtună

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.