Temnița cu români de pe Olympus. Nava a fost sechestrată în Egipt acum șase luni. Dacă ar coborî de pe vas, ar fi arestați

Temnița cu români de pe Olympus. Nava a fost sechestrată în Egipt acum șase luni. Dacă ar coborî de pe vas, ar fi arestați

Pe 23 februarie nava Olympus, sub pavilion britanic, a fost reținută de autoritățile egiptene pentru neplata unor taxe și facturi. Pe vas era un echipaj de 29 români. Dintre aceștia, 17 mai sunt și acum, după șase luni, pe navă. Nu pot părăsi vasul pentru că ar fi arestați și și-ar pierde salariile.

Fiecare zi pentru echipajului de marinari este un calvar. În timp ce aceștia se plâng că nimeni nu-i ajută și de-abia supraviețuiesc de pe o zi pe alta fără mâncare, Ministerul de Externe ne-a transmis că starea lor de sănătate este monitorizată și sunt ajutați perioadic cu alimente.

Mărturia șocantă a unui român aflta pe nava Olympus

Prin intermediul unei prietene a unui marinar aflat pe nava reținută în Egipt am primit o scurtă descriere a ce se întâmplă pe "temnița de pe ape". "Totul este groaznic aici, nu mai putem rezista mult! Nimeni nu ne ajută! Trebuie să stăm pe vas la temperaturi de peste 42 de grade Celsius. Nu avem curent – cel mult îl pornim o oră pe zi. Apă este la limitată, iar hrana s-a terminat. Nu prea suntem ajutați de cei de la Ambasadă, nu cred că mai supraviețuim mult”, a fost mesajul transmis de marinar amicei sale din România săptămâna trecută.

„De atunci nu a mai dat niciun semn de viață, nici nu mai știu dacă este în viață. Sunt foarte speriată”, ne-a spus amica marinarului care nu a dorit să ne ofere numele celui de pe vas pentru a nu-i face probleme marinarului.

Românii nu pot coborî de pe vas, pentru că părăsirea navei înseamnă abandonul ambarcațiunii și constituie o infracțiune, în plus nici firma de recrutare (Standard Shipping din Constanța) nu le-a dat banii, așa că nu au nicio ieșire din infern.

Românii fac coadă ca să urce pe Olympus

Acesta este viața de marinar, acestea sunt regulile, ei le știau. Ce nu înțeleg eu este că firma de recrutare găsește mereu amatori care să semneze contracte pentru aceasta navă. Cinci marinari au plecat după ce nava a fost arestată, deși noi i-am avertizat, dar nu au vrut să ne asculte", ne-a precizat Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor.

1.000 de euro pe lună este salariul marinarilor în astfel de misiuni.

Conducerea companiei de recrutare Standard Shipping din Constanța a refuzat să ne explice cum s-a ajuns în aceasta situație și de ce mai angajează în continuare marinari pentru nava Olympus.

MAE dă asigurări că românii sunt încă în viață

Reprezentanții Ministerul Afacerilor Externe (MAE) ne-au precizat că periodic pe Olympus se duc alimente, iar starea de sănătate a românilor de pe vas este verificată de medici. "În data de 18 august 2013, nava Olympus a fost aprovizionată cu hrană, apă şi combustibil. Agenţia de crewing Standard Shipping a informat că proprietarii vor rearbora pavilionul pe nava Olympus în jurul datei de 8-10 septembrie 2013", ni s-a transmis de la ministerul de resort.

La data de 10 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a fost informat de un membru de familie al unui marinar român angajat pe nava Olympus, că nava a fost sechestrată de pe 23 februarie de autoritățile egiptene în zona militarizată a canalului Suez, în rada portului Al-Adin.

Secretomanie asupra stării de sănătate a marinarilor

Reprezentanții Ministerului de Externe nu au dorit să precizeze numele celor care se află la bordul vasului și starea lor de sănătate, declarându-ne că nu au acceptul marinarilor. “Rudele și prietenii celor de pe vas pot suna la Ambasada din Cairo pentru a afla despre starea lor de sănătate”, ni s-a transmis de la minister.

Demersurile MAE sunt îngreunate de faptul că deşi marinarii se plâng în legătură cu neplata salariilor şi a condiţiilor de lucru pe navă, refuză să dea în judecată agenţia de crewing care i-a indus în eroare şi care i-a adus să lucreze pe o navă sechestrată. Nava a fost reținută de autoritățile egiptene din două motive: întarzierea nejustificată a îndeplinirii obligaţiilor financiare privind combustibilul și neplata agentului însărcinat cu aprovizionarea navei şi nerambursarea plăților efectuate anterior de acesta.

„În consecinţă, sechestrarea navei Olympus de către autorităţile egiptene a fost determinată de un litigiu de natură strict comercială, a cărui soluţionare excedează competenţele consulare. În aceste condiţii, demersurile de asistenţă consulară întreprinse de MAE şi misiunile diplomatice române s-au concentrat asupra unor aspecte legate de situaţia personală a marinarilor români (precum facilitarea schimbului de echipaj, a aprovizionării membrilor echipajului sau a acordării de asistenţă medicală)”, ni s-a mai transmis de la ministerul condus de Titus Corlățean. De la Biroul de Presă al ministerului ni s-a precizat că ministrul Corlățean cunoaște situația marinarilor români.

Ce a făcut Ambasada României la Cairo după ce nava cu români a fost arestată

·    A luat legătura cu armatorii, agentul naval din Egipt, cu agenţia de crewing Standard Shipping din Constanța, autoritățile portuare egiptene și avocatul desemnat de armator;

·    A întreprins demersurile necesare pentru ca nava să fie aprovizionată cu combustibil, alimente și apă și s-a asigurat că acestea au fost livrate la navă;

·    A iniţiat demersuri pentru asigurarea schimbului de echipaj și posibilitatea de reîntoarcere în țară a marinarilor cărora  li se încheie raporturile contractuale cu angajatorul.

·    Misiunea diplomatică a transmis 3 Note Verbale către MAE egiptean, prin care a solicitat:

·    accesul imediat al reprezentantului Ambasadei pentru a-i vizita pe cei 29 marinari români;

·    acordarea de asistenţă medicală pentru cei 3 marinari care acuzau probleme de sănătate;

·    permisiunea autorităţilor egiptene pentru efectuarea schimbului de echipaj (părăsirea navei de către marinarii români din echipajul iniţial).

·    La 26 aprilie 2013, cu sprijinul agentului local al armatorului, a fost adus la bordul navei un medic, iar alţi trei marinari români au fost transportaţi cu şalupa în vederea unor investigaţii medicale suplimentare la un spital din proximitate. După acordarea tratamentului de specialitate în regim ambulatoriu, cei trei marinari s-au întors pe navă;

Comandantul actual al navei a înaintat o cerere de repatriere a 20 dintre cei 22 de marinari români, din echipajul navei Olympus, sub pavilion britanic, arestată în Egipt.  Lista a fost transmisă, spre informare, la Președinția României, la Guvernul României, la conducerea MAE, la Autoritatea Navală Română şi la Ambasada României la Cairo. Cererea este adresată practic firmelor care gestionează situația navei Olympus, singurele care pot soluționa statutul legal a echipajului, în vederea repatrierii.

Promisiuni pentru ca în septembrie calvarul să ia sfârșit

Reprezentanții Ministerului de Externe ne-au mai precizat că se fac demersuri ca la mijlocul lunii septembrie, echipajul românesc să poată pleca de pe Olympus pentru a se întoarce acasă. Sursa: evz.ro

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.