S-a dat legea: datoriile la stat se „moștenesc”, nu scapi de plată nici dacă mori, rămân urmașii să dea banii

S-a dat legea: datoriile la stat se „moștenesc”, nu scapi de plată nici dacă mori, rămân urmașii să dea banii

Din categoria „România, țara tuturor posibilităților”, vă prezentăm o recentă modificare legislativă care pare ireală, dar este cât se poate de adevărată și, totodată, morbidă.

Știm cu toții faptul că, pe perioada întregii vieți, ai de plătit taxe, impozite și contribuții către stat. Fie că faci o tranzacție, faci cumpărături, angajezi oameni la firma ta, te angajezi tu, cumperi o proprietate, o vinzi, încasezi un venit de undeva, orice ai face plătești la stat sub diverse forme anumite sume de bani. Până aici, nimic nou. Ai crede că, odată cu încetarea din viață, scapi de probleme. Doar că nu e deloc așa.

Nici după moarte, românii nu scapă, de exemplu, de contribuția la sănătate, dacă în timpul vieții au desfășurat activități profesionale independente și au declarat la stat venituri mai mari decât cuantumul anual al 12 salarii minime pe economie.

Un ordin al ANAF stabilește că, deși omul a murit, tot e bun de plată. Nu contează că nici măcar nu mai ajunge vreodată să beneficieze de servicii medicale. Dacă a acumulat astfel de datorii, ele trebuie plătite.

Și aici intervine fireasca întrebare: cine le plătește? Se întoarce răposatul din groapă să intre în Spațiul Privat Virtual și să își achite creanțele? Bineînțeles că nu. Ele cad în sarcina moștenitorilor.

Cum poți ajunge să plătești datorii pe care nu le-ai făcut. Le poți primi moștenire, nu e joacă cu Fiscul
Ei bine, trebuie să știi că dacă ești moștenitor al unei persoane aflate în situația de mai sus și accepți succesiunea, ești bun de plată, tu și toți ceilalți care aveți aceeași calitate, dacă mai există, bineînțeles alte persoane moștenitoare ale defunctului! Fiscul reține din oficiu contribuțiile la sănătate datorate de persoana decedată!

„În situaţia în care succesiunea persoanei fizice decedate a fost acceptată de moştenitori, organul fiscal emite şi comunică decizia prevăzută la art. 23 alin. (4) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, către persoanele care devin debitori, utilizând modelul prevăzut în anexa nr. 60 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 63/2017 privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanţelor fiscale, precum şi pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.454/2016 pentru aprobarea Procedurii de executare silită în cazul debitorilor care au de încasat sume certe, lichide şi exigibile de la autorităţi sau instituţii publice, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în Ordinul ANAF nr. 493/2022.

Stirea anterioara

Cinci alimente pe care să le înlocuiești pentru a avea un organism mai sănătos

Stirea Urmatoare

Atenție! Nova Apaserv va restricționa furnizarea apei din cauza unei avarii produse la Leorda. Vezi detalii!

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.