Faci nuntă și „uiți” să anunți la Fisc darul primit în plic? Statul a pus ochii pe bani și vrea 70%

Faci nuntă și „uiți” să anunți la Fisc darul primit în plic? Statul a pus ochii pe bani și vrea 70%

Românii fac, în general, nuntă cu dar din cel puțin două motive: însurățeii să-și poată amortiza cheltuielile de căsătorie și să aibă cu ce să pășească, împreună, pe drumul vieții. Statul le strică însă socotelile chiar de la început. Acest comportament tradițional este în pericol, după reforma fiscală propusă de guvern.

Potrivit noilor măsuri, darul de nuntă s-ar putea încadra la categoria venituri nedeclarate și ar putea fi impozitat, în consecință, cu 70%.

Antena 3 CNN amintește că, încă din 2018, ANAF încearcă să fiscalizeze, cumva, câștigurile de la nunți.

Conform procedurii curente, ANAF îi notifică pe însurăței să înștiințeze autoritatea fiscală cu privire la firmele sau persoanele fizice cu care au organizat nunta.

Sunt solicitate și datele referitoare la ipotetica factură emisă către lăutari și DJ și la contractul cu restaurantul sau sala de evenimente în care a avut loc nunta.

Pe baza acestor date, se stabilește un impozit de 10%. Amenda pentru nedeclarare este de 5000 de lei, însă ANAF nu a făcut cine știe ce încasări cu această procedură.

De cum înainte, pe baza datelor pe care organizatorii de nunți le depun la Fisc, statul ar putea face anumite corelări și ar putea ajunge la suma cu care au rămas mirii "în mână".

În foame de bani, statul ia la puricat firmele care angajează curieri pentru Glovo, TAZZ și alți distribuitori de mâncare Dacă aceștia nu declară banii respectivi la ANAF pentru a plăti 10% impozit pe venit, statul ar urma să aplice o taxă de 70%.

ANAF este cu ochii și pe cei care fac transport alternativ de persoane, cum ar fi Uber sau Bolt, dar și pe curierii de mâncare precum TAZZ și Glovo.

Nu aplicațiile de mobil sunt controlate, ci firmele prin intermediul cărora lucrează șoferii sau curierii.

Aici sunt suspiciuni mari privind evaziunea fiscală: datele din aplicații indică undeva la 48 de mii de șoferi, iar plătitori la stat sunt în jur de 18 mii.

Aceste controale au început deja și sunt făcute de inspectori de la Antifraudă și de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

Stirea anterioara

Durerea sub coasta stângă: Cauze și organe implicate

Stirea Urmatoare

Horoscopul săptămânii 29 aprilie - 5 mai: Peștii merg pe un drum nou cu câștiguri financiare mari. Săgetătorii trec prin furtună

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.