Botoșani, județul cu cele mai mici pensii din România. Pensionarii iau mai puţin de 1.300 de lei pe lună

Botoșani, județul cu cele mai mici pensii din România. Pensionarii iau mai puţin de 1.300 de lei pe lună

Nivelul pensiei medii la nivelul județelor arată diferenţe mari, date în principal de locurile de muncă şi salarizarea din trecut ale respectivilor pensionari.

S-a aflat care este orașul unde pensionarii au cele mai mici pensii. Acestea nu depășesc 1300 de lei. Diferențele dintre pensiile oamenilor din diferite județe sunt mari. Spre exemplu, în Hunedoara un pensionar ia o pensie de 2.000 de lei pe lună, în timp ce în Botoşani pensionarii încasează sub 1.300 de lei pe lună.

Pensia medie lunară din România, anul trecut, a ajuns la 1.666 de lei, în creştere cu 11% faţă de anul 2020. Astfel, cei circa 5 milioane de pensionari din România, pentru care statul alocă anual un buget de peste 100 de miliarde de lei, au avut anul trecut o pensie medie de 1.666 de lei net în fiecare lună.

Diferențe mari între pensii
Nivelul pensiei medii la nivel de județ este dat de locul de muncă și salariul pe care le-a avut pensionarul, astfel că diferențele sunt unele consitente, informează Mediafax.

„Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 851 de lei (1273 lei în judeţul Botoşani, 1281 lei în Giurgiu, 1297 lei în Vrancea, faţă de 2124 lei în judeţul Hunedoara, 2026 lei în Municipiul Bucureşti, şi 1889 lei în judeţul Braşov)”, informează reprezentanții Institutului Naţional de Sta­tistică.

Hunedoara, cele mai mari pensii
Hunedoara este judeţul cu cele mai mari pensii, pentru că a fost cel mai industrializat şi cel mai urbanizat judeţ din România în trecut, fiind un reprezentant de bază al industriei grele.

Angajaţii din acest judeţ au avut salarii mari, însă au lucrat în condiţii de muncă grele, în mină, în combinate siderurgice sau la căi ferate.

Hunedoara, ocolită de investitori
În prezent, Hunedoara este un județ ocolit de investitori, întrucât nu are infrastructura suficient de dezvoltată.

În 2021, numărul mediu de pensionari a fost de circa 5 milioane, mai puțin cu 49.000 de persoane faţă de anul 2020. Anul acesta, bugetul alocat de guvern pentru plata pensiilor publice este de 106 miliarde de lei.

Diferența dintre pensia normală și pensie specială
Dincolo de pensiile din sistemul de asigurări sociale de stat, în România mai există circa 200.000 de pensionari cu pensii speciale, în această categorie intrând foști angajați ai MAI, MApN, SRI, SIE…etc., pentru care statul cheltuiește undeva la 10 miliarde de lei într-un an.

Dacă un pensionar primește, în medie, o pensie de sub 1.700 de lei, un pensionar cu pensie specială are o pensie de aproximativ 4.200 de lei pe lună.

Stirea anterioara

Horoscopul banilor în luna aprilie. Zodia care dă marea lovitură și își sporește finanțele!

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.