Află totul despre plata contribuțiilor sociale la ANAF

Află totul despre plata contribuțiilor sociale la ANAF

Potrivit noului Cod Fiscal începând cu 1 iulie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a început colectarea contribuţiilor sociale obligatorii.

Daca nu stiti exact ce aveti de facut, cui trebuie sa va adresati si unde sa platiti, iata un mic ghid care sa va ajute in plata contributiilor:

Categorii de persoane vizate

Noile prevederi se refera la anumite categorii:

- Persoanele care desfasoara activitati independente sau profesii liberale;

- Persoanele care obtin venituri din agricultura sau silvicultura;

- Persoane care au venituri din cedarea folosintei bunurilor, dividende, dobanzi, drepturi de proprietatea intelectuala, venituri din strainatate si alte venituri care se supun impozitului pe venit;

- Persoane care nu realizeaza venituri impozabile;

- Strainii care au obtinut o forma de protectie in Romania.

Exista si exceptii, in privinta contributiilor facultative pentru asigurari de sanatate achitate de strainii care solicita dreptul de sedere in Romania sau de catre cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, precum si contributiile de asigurare pentru concedii si indemnizatii care se achita de catre persoanele fizice care se incadreaza la articolul 1, alin. 2 din OUG 158/2005 (persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006), acestia urmand a plati, in continuare, la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartin.

Unde veti plati

In cazul asigurarilor sociale de sanatate datorate de persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, alte activitati sau care nu obtin venituri, plata contributiei se va face in conturile deschise la trezoreriile operative ale statului.

Persoanele fizice vor vira contributia in contul deschis la trezoreria de stat in functie de domiciliul fiscal. Virarea sumelor se va face pe baza codului numeric personal.

In cazul pensiilor, persoanele din categoriile avute in vedere, care se vor autoriza pentru activitatile respective (independente) dupa data de 1 iulie 2012, vor completa si vor depune declaratia privind venitul asigurat la organul fiscal de care apartine, in functie de domiciliu.

Modelul, continutul, modalitatea de depunere si de gestionare a declaratiei privind venitul vor putea fi descarcate de site-ul ANAF.

De asemenea, si conturile bancare in care se vor putea face platile pentru contributiile sociale vor fi disponibile tot pe site-ul ANAF.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

16 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare reținute de polițiști în noaptea Învierii

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.