2013 vine cu scumpiri din prima zi

2013 vine cu scumpiri din prima zi

Anul Nou vine cu scumpiri de la 1 ianuarie. De astăzi plătim mai mult pentru energia electrică, deoarece autoritatea de reglementare din domeniu a majorat cu 6% costurile producătorilor de profil incluse în tarife. Pe lângă această scumpire, pe factură se va trece, însă, și ajutorul pentru energia regenerabilă. Tariful creşte și ca urmare a procesului de liberalizare a preţurilor la care s-a angajat România, scrie Realitatea TV.

Anul Nou ne-ar putea aduce un preţ cu 10% mai mare la energia electrică. Tot cu 10% se vor scumpi anul acesta şi gazele naturale.

Leul slab din 2012 ne va goli buzunarele.

Vom plăti cu doi lei mai mult pentru un pachet de cafea, şi cu 50 de bani mai mult pentru unul de ţigări. Şi băuturile alcoolice dar şi carburanţii se vor scumpi, deoarece cursul la care se calculează accizele a crescut până la 4,52 de lei pentru un euro, dar şi pentru că Executivul a aprobat creşterea accizelor la motorină. Tot de astăzi taxa auto suspendată de fostul Executiv redevine obligatorie. Guvernul promite însă că va redresa situaţia cu ocazia primei şedinţe din acest an. Tot atunci ar trebui să modifice şi Codul Fiscal pentru ca indexarea impozitelor şi taxelor locale cu 16% să fie decisă de fiecare primar în parte. Există edili care au anunţat deja că vor umbla la dări.

Valul de scumpiri îi va lovi puternic pe români în condiţiile în care bugetarii abia revin la salariile din 2010, iar angajaţii companiilor de stat dar şi cele câteva milioane de români care lucrează în mediul privat nu speră la creşteri salariale mai mari de 5%.

Cât despre diversele bonusuri sau tichete de masă pentru bugetari, Guvernul a dat ca sigur că acestea nu se vor acorda nici în 2013, aşa cum nu s-au dat nici anul trecut.

Singurele veşti ceva mai bune sunt pentru pensionari care ar putea primi cu 4% mai mulţi bani în fiecare lună dar şi pentru cei care câştigă salariul minim pe economie. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, are în vedere creşterea acestuia.

Tabloul scumpirilor:

PREŢURI MAI MARI LA ENERGIE ŞI GAZE

energie electrică +10%

gaze naturale +10%

sursa: ANRE

ACCIZELE NE SCUMPESC VICIILE

ţigările +50 de bani

cafeaua +2 lei

sursa: adevarul.ro

LEUL SLAB NE CREŞTE ACCIZELE

2013 4,5223 lei/euro

SĂGEATĂ ÎN SUS

2012 4,3001 lei/euro

sursa: B.C.E.

CREŞTE ACCIZA LA MOTORINĂ

2013 391 euro/tona

săgeată în sus

2012 374 euro/tona

sursa: Guvern

TAXELE NU STAU PE LOC

taxa auto a redevenit obligatorie

taxele și impozitele locale ar putea fi indexate cu 16%

sursa: Guvern

CUM VOR EVOLUA SALARIILE ŞI PENSIILE ROMÂNILOR

bugetarii revin la salariile din 2010

sporurile şi tichetele de masă și vacanţă nu se acordă

angajaţii companiilor de stat vor primi cel mult 5% în plus la salariu

angajaţii din mediul privat nu vor avea creşteri salariale mai mari de 4-5%

sursa: Guvern

PROMISIUNILE GUVERNANŢILOR

pensii mai mari cu 4%

creşterea salariului minim pe economie

sursa: Guvern

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.