Programul de proiectare a expozițiilor Muzeului vieții cotidiene în comunism din Botoșani

Programul de proiectare a expozițiilor Muzeului vieții cotidiene în comunism din Botoșani

La Decanatul Facultății de design interior, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, a fost lansat vineri, 16 octombrie 2015, programul de proiectare a primelor expoziții permanente, care vor fi construite la sediul Muzeului vieții cotidiene în comunism (MuViCC) din Botoșani.

Programul, coordonat de Asociația CulturEst, face parte dintr-un proiect cofinanțat de Consiliul județean Botoșani, în anul 2015.

Temele acestor expoziții, alese astfel încât să configureze viziunea muzeală a MuViCC, sunt: amenajarea unui apartament cu două camere, specific anilor ʼ80, controlul populației de către Securitate, manifestațiile publice (miting, sărbători oficiale specifice), secvențe din copilăria părinților noștri și anii de tinerețe și maturitatea ai unui fruntaș în munca socialistă.

Pentru realizarea acestui proiect, Asociația CulturEst, împreună Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, au propus următorul colectiv de arhitecți scenografi: lect.dr arh. Cristina Șerban, asist. dr. Răzvan Lăcraru, asist.dr.arh. Mihaela Lăcraru, asis.drd.arh. Raluca Nedelcu, arh. Artur O`Neill (Irlanda), arh. Krisztina Bokos (de la Unverisitatea de Arhitectură din Copenhaga), arh. Oana Manolache, arh.Veronica Sava și arh.Mihnea Mihăilescu (coordonator colectiv).

Profesorul Agostino Bossi, de la Universitatea de Arhitectură din Napole (Italia), unul din cei mai cunoscuți specialiști în amenajări de muzee, pe plan internațional, va proiecta o expoziție-eseu cu un singur obiect, obiect-artefact, iconic și simbolic, al perioadei comuniste.

Cu aceste lucrări, care vor fi predate până la începutul lunii decembrie 2015, va fi realizat un film 3D, prin care va putea fi vizualizat interiorul MuViCC.

Filmul va face parte din campania de promovare la nivel național a MuViCC de la Botoșani, ca primul muzeu al comunismului din Romania.

Proiectele vor fi validate de un juriu format din: prof.dr.arh Marius Marcu-Lapadat (președinte), prof.dr.arh Andreea Hasnas, prof .dr. arh. Ioan Augus!tin, dr.Virgil Nițulescu (director al Muzeului Țăranului Român) și Constantin Iftime.

Stirea anterioara

Fostul președinte CJ Botoșani din nou în fața procurorilor DNA

Stirea Urmatoare

Sancțiuni de peste 6.000 de lei în urma unor controale ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.