Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Vorona Mare a fost resfințită

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Vorona Mare a fost resfințită

Sarbatoare la Vorona Mare unde astazi, 17 august, a fost resfintita Biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului!

Sute de sateni imbracati in costume populare si cu buchete de flori si busuioc in maini, impreuna cu un sobor de 30 de preoti in frunte cu parintele protopop Lucian Leonte, alaturi de preotul paroh Olivian Mihai Sandu, l-au asteptat pe Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a sosit la Vorona Mare in jurul orei 8:15.

Batranii satului, dar si tineri si copii l-au intampinat in centrul satului pe IPS Teofan, care a fost condus pana in fata Bisericii intr-o caleasca trasa de doi cai albi, alaiul fiind insotit de tineri calare, purtand drapele. Nu au lipsit batranii cu buciume, care au marcat, odata cu clopotele manastirii, momentul venirii Mitropolitului.

Ceremonialul religios a inceput la ora 7:00 cu Slujba Utreniei si primirea jertfei la Altar pentru Sfintire, continuand cu slujba de sfintire a bisericii si Sfanta Liturghie Arhiereasca. Satul Vorona Mare se compune aproximativ 80% din bătrânei cu vârsta este 70 de ani, părinți credincioși ce-și pomenesc cu fierbinte rugăciune copiii plecați în țări străine pentru pâinea cea amară dar de toate zilele.

Biserica din Vorona Mare a fost sfintita pentru prima data in anul 1794, pe 4 iunie. In anul 1836 biserica a fost refăcută în urma marelui cutremur din 1801, această reparație fiind făcută de spătăreasa Maria Krupenski cu toată cheltuiala nepotului său vornicul Iancu Kantacuzino. În anul 1875 a mai fost reparată și acoperită  cu cheltuiala marelui proprietar al moșiei Tudora-Vorona, Lascăr Pașcanul și soția sa Lucia; iar în anul 1903, ajungând într-o stare aproape de ruină din cauza crăpăturilor din ziduri și din bolta de sub clopotniță, din ordinul Mitropoliei  Moldovei și Sucevei, biserica a fost închisă.

În toamna anului 1904, prin stăruința parohului Dimitrie Ștefănescu, biserica intră într-o reparație capitală având ca binefăcători pe frații Cantacuzin Pașcanu și anume  Alexandru (senator), Constantin (deputat), Adela Grigorescu  Gogălniceanu, și Lucia Mavrocordat, mari proprietari de moșii, fiind sfințită în anul 1905, 12 iunie de către Mitropolitul Partenie Clinceni.

În 1991 biserica este împodobită cu pictură interioară prin strădania preotului Emilian Hrubaru și apoi resfințită. Toate lucrările efectuate au izvorât dintr-o adâncă dragoste de Dumnezeu și oameni. Cu toate acestea posibilitățile și tehnologia vremii s-au văzut învinse de procesul de degradare care, deși încetinit, a continuat să acționeze reactivând fisurile din cupole iar pictura s-a deteriorat din cauza umezelii din ziduri.

Anul 2010 aduce cu sine împlinirea a 216 ani de pătimire pentru biserica din Vorona Mare, date fiind urmările adânci provocate de cutremurul din 1801 precum și repetatele lucrări de consolidare, dar aduce, de asemenea, nespusa bucurie și marea înviere a acestei sfinte biserici, căci prin neobosita stăruință a parohului numit aici în anul 2004, pr. Sandu  Mihai Olivian, dar mai ales prin jertfelnica cheltuială a ctitorilor Nicolae și Aurora Catană, dar și prin jertfa altor binefăcători precum și a  credincioșilor satului se restaurează această biserică din temelii fiind consolidată cu fier beton și grinzi transversale, se pune acoperiș nou se tencuiește la exterior și interior, se pictează în frescă, se împodobește cu catapeteasmă nouă și strane din stejar, se plachează cu marmură și cu mozaic și se pune încălzire centrală.

[gallery link="file" columns="2" orderby="rand"]

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.