Autorităţile locale pot majora taxele şi impozitele. Guvernul a adoptat Ordonanţa care le lasă mână liberă

Autorităţile locale pot majora taxele şi impozitele. Guvernul a adoptat Ordonanţa care le lasă mână liberă

Guvernul a adoptat ordonanţa care stabileşte că indexarea taxelor locale este la latitudinea autorităţilor locale şi nu reprezintă o obligaţie impusă de la nivel central, în contextul în care multe administraţii au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai decizia de anul trecut a Guvernului, potrivit Mediafax.

Ordonanţa a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Executivului.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă creşte în 2013 cu 16,05% ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, precizând că, faţă de suma rezultată, autorităţile locale pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ulterior, agenţia Mediafax a anunţat că Guvernul va modifica din nou Codul Fiscal prin introducerea unui singur articol care stabileşte că autorităţile locale sunt cele care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.

Informaţia a fost confirmată de Guvern, care a precizat că ordonanţa va fi aprobată în prima şedinţă din 2013.

La rândul său, premierul Victor Ponta declara că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu 4% sau le pot majora cu maximum 36%.

Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

Hotărârea de guvern din decembrie pentru indexarea impozitelor şi taxelor locale a fost însă publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului trecut şi multe autorităţi locale au decis deja majorarea taxelor invocând tocmai această hotărâre de guvern.

Înaintea şedinţei de miercuri a Guvernului, pe site-ul Ministerului Finanţelor a fost publicată o formă modificată a proiectului de ordonanţă privind indexarea taxelor locale, comparativ cu varianta avansată la sfârşitul anului trecut, document care prevede acum că "pentru anul 2013" autorităţile locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale şi amenzilor prevăzute în hotărârea de guvern aprobată în 2012, "cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile autorităţilor administraţiei publice locale respective, adoptate de către acestea pentru anul 2012".

Aceste hotărâri pot fi adoptate în termen de cel mult 20 zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, iar sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale, cu termene de plată viitoare sau se restituie la cerere.

În varianta iniţială, ordonanţa stabilea că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, iar autorităţile locale hotărăsc cu privire la aplicarea indexării.

Modificarea ordonanţei este explicată de Guvern prin observaţiile formulate în timpul consultărilor de către ministerele iniţiatoare şi avizatoare.

Premierul Victor Ponta a precizat că autorităţile locale pot indexa sau nu taxele locale, dar a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.

Ordonanţa va fi publicată tot miercuri în Monitorul Oficial, conform declaraţiilor premierului Victor Ponta.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, miercuri, că, în baza noii forme a ordonanţei Guvernului, taxele şi impozitele locale pentru anul viitor vor fi majorate, obligatoriu, cu 16%, iar în mod excepţional, doar în acest an, ele vor putea menţinute la nivelul anului 2012 de către autorităţile locale.

Vineri, premierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului să fie introdusă ordonanţa care stabileşte că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat că actul va fi publicat după ce preşedintele Băsescu va semna Legea care abilitează Executivul să emită ordonanţe.

Premierul arăta, în şedinţa de vineri a Guvernului, că este necesar ca această lege să fie publicată în Monitorul Oficial înaintea ordonanţei privind impozitele şi taxele locale şi a spus miniştrilor că a discutat pe această temă cu şeful statului, care l-a asigurat că va semna chiar vineri legea în cauză.

Stirea anterioara

Mesteci gumă zilnic? Iată ce poţi păţi

Stirea Urmatoare

PSD-iștii și-au depus candidaturile la Consiliul Județean. Vezi lista completă

Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.

Site-ul www.ziarebotosani.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.